Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας

Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση δέσμης μέτρων για να περιοριστεί το κόστος ενέργειας, μετά το μπαράζ «λουκέτων». Οι αλλαγές στις συμβάσεις, η τροφοδοσία απευθείας από ΔΕΠΑ και οι μειώσεις μέσω… Ρωσίας. Επιφυλακτική η βιομηχανία. Τι ζητά.

Τέσσερα μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας

Την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, θα ανακοινώσει μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Η ανακοίνωση των μέτρων, η αποτελεσματικότητα των οποίων μένει να φανεί στην πράξη, γίνεται στον απόηχο της διαθεσιμότητας στην οποία έθεσε το προσωπικό της η Χαλυβουργική την περασμένη εβδομάδα και της αναγγελίας της Ελληνικής Χαλυβουργίας, να ζητήσει άδεια ομαδικών απολύσεων για το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου.

Για το θέμα υπήρξε εχθές παρέμβαση και από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αποτέλεσμα του οποίου είναι το διαδοχικό κλείσιμο παραγωγικών μονάδων με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, εχθές η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό, υψηλές τιμές ενέργειας) είναι αναγκασμένη να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το αίτημα αφορά σχεδόν το σύνολο των 120 απασχολούμενων στο εργοστάσιο, στο οποίο θα διατηρήσει ελάχιστο προσωπικό για φύλαξη και διαχείριση αποθεμάτων προϊόντων.

Με την αναγγελία της απόφασης, παρενέβη η Ομοσπονδία Μετάλλου που ζήτησε τη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής στου υπουργείο Εργασίας για την εξεύρεση λύσης, η συνεδρίαση της οποίας συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα.

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα προς ανακοίνωση μέτρα, αυτά θα φορούν τόσο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί:

* Ο τρόπος που θα εφαρμόζονται οι συμβάσεις διακοψιμότητας με τις βιομηχανίες, οι οποίες θα προβλέπουν μείωση της τιμής ηλεκτρικού, όταν ο διαχειριστής του Συστήματος, ζητά περικοπή φορτίων.

* Για το φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινωθεί περιορισμός στα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ.

* Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί λύση και στο πρόβλημα που έχουν κάποιες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Χαλυβουργική, οι οποίες απώλεσαν το δικαίωμα να προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ (λόγω χαμηλής κατανάλωσης δεν θεωρούνται επιλέγοντες πελάτες) και θα πρέπει να κάνουν νέες συμβάσεις με τις ΕΠΑ που πουλούν το αέριο ακριβότερα από τη ΔΕΠΑ.

* Τέλος, μείωση στο αέριο αναμένεται να υπάρξει και από τη νέα σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom, το ύψος της οποίας ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο.

Από την πλευρά της βιομηχανίας τα μέτρα που θα ανακοινωθούν χαρακτηρίζονται θετικά μεν, χωρίς όμως να λύνουν το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας. Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr εκπρόσωποι της βιομηχανίας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο συμβατός με το Ευρωπαϊκό δίκαιο μηχανισμός αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων, τον οποίο ήδη εφαρμόζουν αρκετές χώρες της ΕΕ, ενώ θέτουν και θέμα μείωσης της φορολόγησης του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού.

Ειδικά για τη χαλυβουργία η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το συνδυασμό κρίσης και ακριβής ενέργειας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το κόστος της μεγαβατώρας (1.000 κιλοβατώρες) θα πρέπει να μειωθεί συνολικά κατά περίπου 30 ευρώ από τα 80 και πλέον που είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο δε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνολικά μέτρα που θα αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, το μηχανισμό αντιστάθμισης για τους ρύπους και τη φορολόγηση του ηλεκτρικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v