Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαρας: Στόχος η αυθημερόν αδειοδότηση επιχειρήσεων

Μέσω της επιχειρηματικότητας μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας δηλώνει ο Σαμαράς. Πρέπει να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία. Τι προβλέπει το ν/σχέδιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σαμαρας: Στόχος η αυθημερόν αδειοδότηση επιχειρήσεων

«Στόχος είναι η αδειοδότηση των περισσότερων επιχειρήσεων να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο καθεστώς αδειοδοτήσεων. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. «Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά «ο νόμος πλαίσιο μπαίνει σήμερα σε διαβούλευση, θα ψηφιστεί ως τις αρχές Απριλίου». 

«Μετά τον νέο επενδυτικό νόμο, μετά τον νόμο για ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, ο νόμος πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων είναι άλλος ένας πολύτιμος κρίκος στην μεγάλη μάχη που δίνουμε για την ανάκαμψη της ανεργίας και την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται γραφειοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του.

Η Χαλυβουργική

Σε ότι αφορά στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις και την αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιορίσθηκε να αναφέρει «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι σήμερα».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Απριλίου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε «με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εργαζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσα από τις επιχειρήσεις. Μειώνουμε την γραφειοκρατία, απλοποιούμε την ίδρυση μιας επιχείρησης. Αναθεωρούμε συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο».

Η μεταρρύθμιση είπε ο πρωθυπουργός αφορά κάθε τύπο άδειας για κάθε είδος επιχείρηση και εισάγει τέσσερις βασικούς τομείς. Σύστημα απλής αδειοδότησης, Μετάθεση των ελέγχων στο στάδιο της λειτουργίας, έλεγχος των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς και Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «ο νόμος πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων είναι ένας πολύτιμος κρίκος στη μάχη που δίνουμε για την ανάπτυξη οικονομίας, αποποινικοποιώντας την επιχειρηματικότητα.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε «θα βγούμε στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014». Το ίδιο στέλεχος σημείωσε «δεν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική λόγο των ευρωεκλογών θα συνεχίσουμε για το καλό της χώρας».



Τα 4 βασικά σημεία του νέου νόμου πλαισίου

Σε ότι αφορά στο νόμο πλαίσιο που παρουσίασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι αλλάζει άρδην όχι μόνο η φιλοσοφία αλλά και η ουσία των αδειοδοτήσεων, αφού μια μια απλή δήλωση θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία οι περισσότερες επιχειρήσεις και μόνο λίγες εξαιρέσεις θα χρειάζονται επιπλέον χαρτιά για να λειτουργήσουν.

Όπως είπε ο υπουργός ο νέος νόμος πλαίσιο περιλαμβάνει 4 τομές.

1. Σύστημα απλής αδειοδότησης, ή υπεύθυνης δήλωσης. Επί της ουσίας ο νέος νόμος εισάγει την λογική της αυτοσυμόρφωσης των ίδιων των επιχειρήσεων. Ωστόσο θα υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως π.χ. σε φαρμακοβιομηχανίες ή τσιμεντοβιομηχανίες. Αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες είτε με ΠΔ ή με ΥΑ. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών ο στόχος είναι να περιοριστούν έως και 60% τα βήματα.

2. Μετάθεση των ελέγχων στο στάδιο της λειτουργίας. Με το νέο σύστημα δεν θα εξετάζεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση αλλά αν τηρείται ο νόμος σε εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν. Επίσης ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός. Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρές ποινές έως 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου της επιχείρησης ακόμη και προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργία στις επιχείρησης, που δήλωσαν ψευδή στοιχεία.

3. Έλεγχος των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς. Επίσης εισάγεται και η λογική του outsourcing στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων αλλά και σε μέρη των ελέγχων.

4. Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Το σύστημα θα έχει τη μορφή portal όπου όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα θα βλέπει τι χρειάζεται και να ολοκληρώνει πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση. Στόχος η αδειοδότηση είναι να ολοκληρώνεται ακόμη και αυθημερόν.

Σε ότι αφορά στα Επιχειρηματικά Πάρκα, απλοποιείται τόσο η διαδικασία εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων όσο και της διαδικασίας ίδρυσής της. Στόχος κάθε πάρκο να αδειοδοτείται για συγκεκριμένες χρήσεις και ο εκάστοτε διαχειριστής του πάρκου να αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις χωρίς παρέμβαση του Δημοσίου κατά την αδειοδότηση του.

Ο υπουργός σημείωσε ότι μέσω αυτού του πλαισίου «θα έρθουν τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον για επενδυτές και επιχειρήσεις”. Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα, για μια βιομηχανική δραστηριότητα υψηλής ή μέσης όχλησης απαιτείται να ολοκληρωθούν 21 διαφορετικά διαδικαστικά βήματα από τον επιχειρηματία. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα 14 βήματα είτε λόγω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών είτε λόγω κατάργησης από τον ίδιο το νόμο. Έτσι για μόνο 7 βήματα θα πρέπει να επιληφθεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι αποσαφηνίζονται οι όροι του παιχνιδιού, τα πρότυπα λειτουργίας και οι προδιαγραφές θα είναι οι "λέξεις κλειδιά" στο μέλλον για την αδειοδότηση, όπως είπε.

Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, περιορίζοντας και τις υπόνοιες για διαφθορά, εναρμονίζεται το καθεστώς με τη διεθνή πρακτική και οι έλεγχοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι και η δικαιοσύνη απαλλάσσεται από σημαντικό χρόνο εργασίας. Πάντως τα θέματα της χωροθέτησης δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το θέμα της χωροταξίας και πολεοδομίας το χειρίζεται ως ανεξάρτητο νομοθέτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και μεταβατικές ρυθμίσεις.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι “είναι ένα σύνθετο, τεχνικά, θέμα, με νομική περιπλοκότητα, αλλά η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να δουλέψουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία με μεγάλες ταχύτητες, σημείωσε ο υπουργός γνωστοποιώντας ότι χρειάζονται πέντε προεδρικά διατάγματα για να ολοκληρωθεί ο νόμος πλαίσιο”.

*Δείτε αναλυτικά τη δήλωση Σαμαρά και το Σχέδιο Νόμου στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v