Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι βιομήχανοι γίνονται ... ξενοδόχοι

Βιομήχανοι, επιχειρηματίες και κατασκευαστικοί όμιλοι βλέπουν λεφτά στον τουρισμό και αποκτούν παρουσία, και δη έντονη, στον κλάδο. Δομαζάκης, Νιτσιάκος, Πιστιόλας, Ευμορφίδης μεταξύ των δυνατών ονομάτων που γίνονται ξενοδόχοι.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι βιομήχανοι γίνονται ... ξενοδόχοι

Όταν τη δεκαετία του '80 ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι οι Έλληνες δεν θα γίνουν οι σερβιτόροι της Ευρώπης δεν φανταζόταν ότι τρεις δεκαετίες μετά το εξελιγμένο τουριστικό προϊόν της χώρας θα ανακηρυσσόταν και επισήμως η βαριά βιομηχανία της.

Ούτε μάλλον φανταζόταν ότι θα είναι από τους τομείς εκείνους για τους οποίους υπάρχει έκδηλο, και σε κάποιες περιπτώσεις χειροπιαστό, ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως στην περίπτωση του Αστέρα.

Και όχι μόνο από τους ξένους. Πέρα από τους Άραβες, τους Γερμανούς ή τους Αμερικάνους, που φλερτάρουν με φιλέτα της Ελλάδας, αρκετοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι ακόμη και εν μέσω κρίσης συνέχισαν να επενδύουν στον τουρισμό.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους παραδοσιακούς παίκτες στον ξενοδοχειακό στίβο, δηλαδή στα γνωστά ονόματα του χώρου. Υπάρχουν και αρκετοί βιομήχανοι, επιχειρηματίες και κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι διαθέτουν παρουσία, και μάλιστα σημαντική.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο όμιλος εταιρειών Καράτζη με το ξενοδοχείο NANA BEACH ΗΟΤΕL, το οποίο έχει κατακτήσει τη 12η θέση ανάμεσα στα 25 κορυφαία All inclusive θέρετρα της Ευρώπης στον θεσμό Travelers' Choice 2013 του Tripadvisor.

Εκτός όμως από τους κατασκευαστές, για τους οποίους υπό μία έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί προέκταση του αντικειμένου τους, αρκετοί είναι και οι Έλληνες βιομήχανοι αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο των τροφίμων, και όχι μόνο, που επενδύουν στον τουρισμό. Μεταξύ αυτών η οικογένεια Δομαζάκη της Creta Farms, η οποία διαθέτει το ξενοδοχείο Ammos στο Ρέθυμνο, αλλά και οι κ. Λορέντζος Φρέρης και Θανάσης Παπανικολάου, που είναι μέτοχοι σε ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη αντίστοιχα, οι οποίες συνεργάζονται με τη Hotel Brain.

Ο κοτοπουλάς Νιτσιάκος και το πεντάστερο Du lac

Αν το 1969 ο Θεόδωρος Νιτσιάκος έλεγε στον πατέρα του ότι ήθελε να πουλήσει τα πρόβατα για να φτιάξει πεντάστερο ξενοδοχείο στη λίμνη των Ιωαννίνων, εκείνος θα τον αποκαλούσε τρελό. Και όσοι γνωρίζουν τη ζωή των κτηνοτρόφων - νομάδων της Ηπείρου θα συμφωνούσαν μαζί του. Κι όμως ο κ. Νιτσιάκος, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας πουλερικών, απέκτησε και ξενοδοχείο. Ο λόγος για το πεντάστερο Du lac στη λίμνη των Ιωαννίνων. Εκτός από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, η οικογένεια Νιτσιάκου διαθέτει ένα ακόμη στην Κέρκυρα, που λειτουργεί τη θερινή περίοδο.

Ένα boutique ξενοδοχείο στο Αγρίνιο από την... Agrino

Η περίπτωση του κ. Θ. Νιτσιάκου να επενδύσει στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν είναι η μοναδική. Ένας ακόμη βιομήχανος από τον χώρο των τροφίμων αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και στον τουριστικό τομέα. Ο λόγος για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Agrino, Κωνσταντίνο Πιστιόλα, ο οποίος δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του ένα boutique ξενοδοχείο στο Αγρίνιο, το οποίο διαχειρίζεται μέσω της εταιρείας Ξενία Ανάπλαση. Το ξενοδοχείο Marpessa είναι σίγουρα small, διαθέτει 14 δωμάτια και 3 σουίτες, και σίγουρα luxury.

Ο Παύλος Ευμορφίδης και το δίκτυο των Cοco-Mat Hotels & Resorts Worldwide

Εκτός από τους... βιομήχανους από τον κλάδο των τροφίμων, στον τουριστικό στίβο επενδύουν και άλλοι. Μεταξύ αυτών και ο Παύλος Ευμορφίδης της Cοco-Mat εταιρείας οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού οικολογικών συστημάτων ύπνου κ.ά. Τα καταλύματα Cοco-Mat Hotels & Resorts Worldwide περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πόλης, resort και σουίτες. Βρίσκονται στην Ελλάδα (Αθήνα, Σέριφος κ.α.) και στο εξωτερικό (Αμβέρσσα κ.α.). Κάποια από τα ξενοδοχεία του δικτύου είναι ιδιόκτητα και κάποια ανήκουν ως members στο συγκεκριμένο δίκτυο. Η επένδυση για το ξενοδοχείο Nafsika στην Κηφισιά την πρώτη ιδιόκτητη μονάδα στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δάιος, τα πλαστικά και το πεντάστερο Daios Cove στην Κρήτη

Είναι ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Κρήτης και όχι μόνο. Ο λόγος για το 5 αστέρων resort Daios Cove στο Βαθύ Κρήτης, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Η επένδυση για τη δημιουργία του ξενοδοχείου που ανήκει σε θυγατρική του ομίλου Δάιος, ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Η μονάδα λειτούργησε εν μέσω κρίσης, παρ' όλα αυτά η κρίση δεν την έχει αγγίξει. Το ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο είναι το δεύτερο εγχείρημα στον ξενοδοχειακό κλάδο από την εταιρεία παραγωγής πλαστικών Δάιος. Η πρώτη της κίνηση στον ξενοδοχειακό χώρο αφορούσε την ανέγερση της μονάδας Daios Luxury Living στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v