Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η σιωπή της Moody's

Για την 1η Αυγούστου μεταθέτει την αξιολόγηση της χώρας ο οίκος. Η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ και το ερώτημα για την πολιτική σταθερότητα που βάζει η Moody's.

Τι κρύβει η σιωπή της Moodys

Με μια λιτή ανακοίνωση ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε πως μεταθέτει για αργότερα, και συγκεκριμένα για την 1η Αυγούστου την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε επικοινωνία του Euro2day.gr με τη Moody's η απάντηση που δόθηκε ήταν σιβυλλική: «Δεν σχολιάζουμε πιθανές κινήσεις σε επίπεδο αξιολογήσεων. Σημειώστε ότι το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων είναι ενδεικτικό πιθανών ημερομηνιών για αξιολογήσεις» .

Λίγο αργότερα ο οίκος επισημοποίησε την απόφασή του να μην προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι επιμένει να κρατά την χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση των S&P και Fitch.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών «κατέβαζαν τους τόνους», υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής δεν ήταν αναμενόμενη η αναβάθμιση από τον οίκο και ότι αυτό δεν αλλάζει το κλίμα για την χώρα. Επικαλούνται ως προς αυτό την σταθερή μείωση που παρουσιάζουν τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά και την «χαλαρή» αντιμετώπιση της είδησης από τις αγορές.

Μάλιστα, έσπευσαν να χαιρετήσουν την αναβάθμιση της ΔΕΗ κατά τρεις βαθμίδες από την S&P ως ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο η κίνηση της Moody's φαίνεται πως αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε μια μόλις μέρα πριν, σε ανάλυση που δημοσίευσε αν και χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στέκεται στον πολιτικό κίνδυνο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά εν όψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ένα ιδιαίτερο ρίσκο είναι η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κατέδειξε αυτόν τον κίνδυνο, καθώς τα δύο μέρη αυτού πέρασαν με πολύ ισχνή πλειοψηφία, 152 ψήφων το πρώτο και 151 ψήφων το δεύτερο.

Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει ισχυρή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός των επόμενων έξι μηνών, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωνε την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v