Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Αναβαθμίζει κατά 3 βαθμίδες τη ΔΕΗ

Σε «Β» αναβαθμίζει την αξιολόγηση της ΔΕΗ ο οίκος S&P διατηρώντας σταθερό το outlook. Επικαλείται την σύναψη του 5ετούς κοινοπρακτικού δανείου. Βγαίνει στις αγορές για 300-500 εκατ. η επιχείρηση. Πώς σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

S&P: Αναβαθμίζει κατά 3 βαθμίδες τη ΔΕΗ

Οι θετικές προοπτικές της ΔΕΗ και της Ελληνικής Οικονομίας επιβεβαιώνονται από την αναβάθμιση της επιχείρησης, από το διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, κατά 3 βαθμίδες (σε “B” από “CCC”).

Όπως σημειώνει η S&P η αξιολόγηση της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον κλάδο των υπηρεσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει περισσότερο από μια μονάδα την αξιολόγηση της ίδιας της χώρας. Ετσι πιθανή μελλοντική αναβάθμιση της χώρας μπορεί να σηματοδοτήσει αναβάθμιση και της ίδιας της επιχείρησης.  

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η αναβάθμιση της ΔΕΗ, παρά τα έντονα αρνητικά αποτελέσματα του ισολογισμού για το 2013, αντικατοπτρίζει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραδοσιακά η αξιολόγηση της συγκεκριμένης επιχείρησης, επηρεάζεται άμεσα και συμβαδίζει με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλιο η S&P βαθμολογούσε τη ΔΕΗ με CC με αρνητικές προοπτικές, και τον Ιούλιο του 2013 με CCC και αρνητικές προοπτικές επίσης.

Τι υποστηρίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών σήμερα «έγινε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την Ελλάδα. Οι σημερινές θετικές εξελίξεις αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία. Η τριπλή αναβάθμιση από διεθνή οίκο και η χρηματοδότηση της ΔΕΗ από ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνουν πλήρως την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και τις προοπτικές Ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας και ακολουθούν μια μακρά περίοδο εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης».

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι θα επιδράσει απόλυτα θετικά στην προετοιμαζόμενη έξοδο της επιχείρησης στις χρηματαγορές, με την έκδοση εταιρικού ομολόγου, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος. Αυτή δεν αποκλείεται να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέσω της έκδοσης αναμένεται να αντληθεί ποσό μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προσδοκίες της ΔΕΗ είναι για επιτόκιο κάτω από 7%.

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια που κατέβαλε ο όμιλος να ανταπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στην έκθεσή του, το σκεπτικό της αναβάθμισης βασίστηκε κυρίως:

- στη “σύναψη του πενταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ύψους 2,2 δισ. καθώς και στην πρόσφατη σύναψη των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με Κοινοπραξία ξένων τραπεζών, της οποίας ηγείται η γερμανική τράπεζα KfW.

- στο “σημαντικό περιορισμό του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019, γεγονός που επιτρέπει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο για να βελτιώσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση”.

- στις “σταθερές προοπτικές” για τη ΔΕΗ αλλά και στην εκτίμησή της ότι “η ΔΕΗ θα περιορίσει τα επόμενα δύο χρόνια τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει”.

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή δανείου ύψους €2,2 δισ, πενταετούς διάρκειας, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Είναι το μεγαλύτερο σε ποσό κοινοπρακτικό πενταετούς διάρκειας δάνειο, το οποίο έχει συναφθεί με ελληνική εταιρεία. Σε αυτό συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι τράπεζες Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank & Πειραιώς.

Με το δάνειο αυτό, η ΔΕΗ Α.Ε επιτυγχάνει σημαντική επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v