Ε.Α.: Πιθανή επιβολή προστίμου στην ΕΕΤ

Στις 19 Απριλίου συνεδριάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξετάσει αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλαν η ΔΙΑΣ και ελληνικές τράπεζες για σύμβαση που σύνηψαν με το Ι.Κ.Α., σχετικά με την πληρωμή εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ”περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού”.

Ε.Α.: Πιθανή επιβολή προστίμου στην ΕΕΤ
Την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προτείνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επ. Ανταγωνισμού.

Αναλυτικότερα στις 19 Απριλίου συνεδριάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξετάσει αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλαν η ΔΙΑΣ και ελληνικές τράπεζες για σύμβαση που σύνηψαν με το Ι.Κ.Α., σχετικά με την πληρωμή εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ”περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού”.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω Σύμβαση προβλέπει την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ μέσω του συστήματος DIASDEBIT. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι υπόχρεοι εργοδοτικών εισφορών έναντι του ΙΚΑ δίδουν στην Τράπεζα της επιλογής τους, εντολή πληρωμής προς το ΙΚΑ των εισφορών τους.

Για την υπηρεσία αυτή που παρέχουν οι Τράπεζες και η ΔΙΑΣ, το ΙΚΑ τους καταβάλει ένα ενιαίο ανά συναλλαγή ποσό.



Από την έρευνα των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, προ της σύναψης της εξεταζόμενης σύμβασης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε λάβει απόφαση με την οποία καθόριζε αφενός το εν λόγω ενιαίο ποσό προμήθειας των τραπεζών και αφετέρου, ενιαίο χρόνο απόδοσης των σχετικών εισπράξεων, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό των τραπεζών.



Για το λόγο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προτείνει την επιβολή προστίμου τόσο για την παράβαση του περί συμπράξεων άρθρου 1 παρ. 1 του Ν.703/77, όσο και για την παράλειψη γνωστοποίησης της εν λόγω απόφασης εκ μέρους της Ένωσης.

Παράλληλα, προτείνεται η επιβολή προστίμου στη ΔΙΑΣ Α.Ε., λόγω της παράλειψης της τελευταίας να γνωστοποιήσει την υπό εξέταση σύμβαση ως όφειλε.



Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αφού προηγουμένως λάβει γνώση και των απόψεων των εμπλεκομένων μερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο