Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 29 εισηγμένες με... ξεχειλισμένα ταμεία!

Πάνω από δύο δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στα ταμεία 29 εταιρειών. Πώς σχεδιάζουν οι διοικήσεις των ομίλων να αξιοποιήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Οι επενδυτικές στρατηγικές και οι κινήσεις υπέρ των μετόχων. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: 29 εισηγμένες με... ξεχειλισμένα ταμεία!

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ρευστότητας, περίπου το 13% των εισηγμένων εταιρειών (είκοσι εννέα τον αριθμό) παρουσίασαν στις 31 Μαρτίου του 2014 θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα μετρητά τους υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, είτε αυτές ήταν μακροπρόθεσμες, είτε βραχυπρόθεσμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι τριάντα εισηγμένες θα είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων και να τους περίσσευαν αθροιστικά στο ταμείο τους 2,002 δισ. ευρώ, με κυριότερες περιπτώσεις τις: Αεροπορία Αιγαίου (275,7 εκατ. ευρώ), ΕΥΔΑΠ (270,4 εκατ. ευρώ), Eurobank Properties (252,6 εκατ. ευρώ), Καρέλιας (230,6 εκατ.), ΜΕΤΚΑ (206,2 εκατ. ευρώ), ΕΧΑΕ (168,5 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (148,2 εκατ.), Jumbo (120,8 εκατ.) και ΟΛΘ (103,2 εκατ. ευρώ).

Στον παρατιθέμενο πίνακα επίσης, παρουσιάζεται και η πορεία των συγκεκριμένων εταιρειών στο μέτωπο των ταμειακών ροών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές δημιούργησαν αθροιστικά θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 102,7 εκατ. ευρώ, οι οποίες οδηγήθηκαν σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατευθύνσεις: α) Στη μείωση του δανεισμού β) στην περαιτέρω αύξηση του ταμείου γ) στις καταβολές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο πρώτο τρίμηνο, η Καρέλιας σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 57,6 εκατ. ευρώ, η ΜΕΤΚΑ 81,5 εκατ., ο ΟΠΑΠ 72,9 εκατ., ο ΟΛΘ 6,7 εκατ. και η ΕΧΑΕ 5,67 εκατ. ευρώ.

Ζητούμενο βέβαια είναι το πώς σκέφτονται οι διοικήσεις των εισηγμένων να χρησιμοποιήσουν το «υπερβάλλον» ταμείο τους.

Άλλες εταιρείες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, ιδίως τώρα που η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει να ανακάμπτει. Ενδεικτικά τέτοια παραδείγματα είναι η Jumbo (σημαντικές αγορές ακινήτων, άνοιγμα καταστημάτων), Eurobank Properties (αγορά επαγγελματικών ακινήτων από δημόσιο και από ιδιώτες), η Sarantis (διαπραγματεύεται εξαγορές στο εξωτερικό), η MLS (είσοδος σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets) και η Profile (επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ).

Το τι θα πράξει η ΕΥΔΑΠ θα προκύψει από το αποτέλεσμα του business plan που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Τότε θα αποφασιστεί το πόσες επενδύσεις θα γίνουν και το αν περισσεύει κάποιο ποσό για επιστροφή κεφαλαίου.

Η Στ. Κανάκης χρησιμοποίησε μέρος των ελεύθερων ταμειακών ροών του πρώτου τριμήνου προκειμένου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους της.

Η Βογιατζόγλου Systems μετά τη γενναία επιστροφή κεφαλαίου που έκανε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος από κέρδη παρελθόντων ετών (διανεμήθηκε στο β' τρίμηνο).

Στην ΕΚΤΕΡ οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν ζητήσει επιστροφή κεφαλαίου, αίτημα ωστόσο που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Η ΕΧΑΕ συνεχίζει κάθε χρόνο να διανέμει στους μετόχους της ένα καλό συνδυασμό μερίσματος και επιστροφών κεφαλαίου. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση υπήρξε αίτημα για μεγαλύτερο μέρισμα και η σχετική απόφαση της εισηγμένης αναβλήθηκε.

Το Πλαίσιο χρησιμοποιεί μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητάς του προκειμένου να πληρώνει γρήγορα τους προμηθευτές της και να εξασφαλίζει έτσι χαμηλότερες τιμές αγοράς (εξαγορά δεν προβλέπεται).

Η Ευρωπαϊκή Πίστη διατηρεί μεγάλο ύψος μετρητών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να ανταποκριθεί με ευχέρεια στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος Solvency II που θα ισχύσει στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του τη μεγάλη επένδυση στα videolotto.

Καρέλιας, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ εδώ και πολλά χρόνια διανέμουν μέρος των κερδών τους στους μετόχους τους και επιπλέον ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τα ταμεία τους.

Η Flexopack υλοποιεί επενδύσεις, καταφέρνοντας παράλληλα να μοιράζει λεφτά στους μετόχους της και να διατηρεί θετικό το καθαρό της ταμείο.

Τα ίδια ισχύουν και για την ΚΡΙ-ΚΡΙ, η οποία διατηρεί το θετικό της καθαρό ταμείο παρά την καταστροφική πυρκαγιά στην παραγωγική της μονάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη ΓΕΚΕ τέλος (ξενοδοχείο President) πιθανολογούνται επενδύσεις μετά την παρατηρούμενη τόνωση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Αττική.

Στη λίστα των εταιρειών με θετικό καθαρό ταμείο δεν συγκαταλέγονται πλέον εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (λόγω εκτεταμένων επενδύσεων στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (απόφαση για επαναλειτουργία της μονάδας κλωστηρίου στην Αιτωλοακαρνανία).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v