Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία η επένδυση για το βιοντίζελ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επένδυση για την παραγωγή βιοντίζελ που αποφάσισαν από κοινού τέσσερις από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βιοχάλκο, η Επίλεκτος και η Ελληνική Υφαντουργία. Η νέα μονάδα θα έχει δυναμικότητα 150.000 τόνων ετησίως, ενώ ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα το βαμβακέλαιο και το ηλιέλαιο.

Στην τελική ευθεία η επένδυση για το βιοντίζελ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επένδυση για την παραγωγή βιοντίζελ που αποφάσισαν από κοινού τέσσερις από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βιοχάλκο, η Επίλεκτος και η Ελληνική Υφαντουργία.

Ωστόσο, έχουν προκύψει ορισμένες διαφοροποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό, που δημιουργούν νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η μονάδα παραγωγής της εταιρίας Βιοντίζελ Α.Ε., που ιδρύθηκε πέρυσι, δεν θα δημιουργηθεί στον Αλμυρό Βόλου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, και μάλιστα στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής Sovel του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από ενδελεχή μελέτη τόσο για την τεχνολογία που θα επιλεγεί όσο και για την καταλληλότερη τοποθεσία από άποψη κόστους για την εγκατάσταση της μονάδας.

Παρά την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου η Sovel του ομίλου Βιοχάλκο, που θα εισέφερε στην επένδυση με τον χώρο εγκατάστασης της μονάδας, παραμένει στο σχήμα διατηρώντας ποσοστό 25%. Ανάλογα ποσοστά έχουν στη Βιοντίζελ Α.Ε. η εταιρία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε των ΕΛ.ΠΕ, η Ελληνική Υφαντουργία και η Prima Συμμετοχές ΑΕΒΕ, της οικογένειας Δοντά, που ελέγχει την Επίλεκτος. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι ο κ. Ευριπίδης Δοντάς.

Ήδη έχει ετοιμαστεί ο φάκελος της επένδυσης για την υποβολή της αίτησης στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να γίνει εντός του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, προχωρούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, της κατασκευής των μηχανημάτων κ.λπ. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι γερμανική, ενώ ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ, στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, προβλέπεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2008.

Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα το βαμβακέλαιο (από την επεξεργασία του βαμβακόσπορου) και το ηλιέλαιο, ενώ θα γίνουν εισαγωγές σογιελαίου, ελαιοκράμβης και φοινικελαίου. Η Ελληνική Υφαντουργία και η Prima Συμμετοχές θα εισφέρουν την πρώτη ύλη.

Η μονάδα παραγωγής βιοντίζελ θα έχει δυναμικότητα 150.000 τόνων ετησίως, από τους 100.000 τόνους που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Θα περιλαμβάνει διυλιστήριο φυτικών ελαίων, δυναμικότητας 300 τόνων σε ημερήσια βάση, μονάδα απόσταξης γλυκερίνης, μονάδα διεστεροποίησης (βιοντίζελ) καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως ατμογεννήτριες, βιολογική επεξεργασία κ.λπ.

Στόχος των μετόχων της Βιοντίζελ Α.Ε. είναι να δημιουργηθεί μια μονάδα που να αντεπεξέρχεται στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, με ανταγωνιστικό κοστολόγιο και ποιοτικά ανώτερο παραγόμενο προϊόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v