Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έφτασε στη Λιβύη η ελληνική φρεγάτα

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Τρίπολης, αναλαμβάνοντας το κύριο σκέλος της επιχείρησης απεγκλωβισμού πολιτών από την ταραγμένη Λιβύη.

Έφτασε στη Λιβύη η ελληνική φρεγάτα
Προχωρά η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη, αλλά και πολιτών τρίτων χωρών που υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στην Ελλάδα.

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Τρίπολης, αναλαμβάνοντας το κύριο σκέλος της επιχείρησης απεγκλωβισμού πολιτών από την ταραγμένη Λιβύη.

Το σχέδιο εκκένωσης

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» απέπλευσε το απόγευμα της Τετάρτης. Το πλοίο δεν θα δέσει σε κάποιο λιμάνι, αλλά θα πλησιάσει και θα αγκυροβολήσει όσο πιο κοντά γίνεται στις ακτές, ενώ, οι Ελληνες θα μεταφερθούν στο πλοίο με φουσκωτά σκάφη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τον κατάπλου της στην Τρίπολη θα αρχίσουν την επιβίβαση σε κάθε διαθέσιμο χώρο του πλοίου 7 Έλληνες διπλωμάτες, 90 Έλληνες με τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν στην Τρίπολη, 80 Κινέζοι, μερικοί Βρετανοί, Κύπριοι και Αλβανοί, συνολικά κάτι λιγότερο από 200 άτομα.

Στη φρεγάτα «Σαλαμίς» βρίσκεται και ομάδα βατραχανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του πλοίου για όση ώρα θα βρίσκεται στο λιμάνι της Τρίπολης.

Παρά τις δυσκολίες της κατάστασης, η ελληνική αποστολή έχει την εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις και δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.

Σημειωτέον ότι το σχέδιο εκκένωσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη από εχθές, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και εξασφάλισε άδεια για να μπορέσει να πλεύσει πολεμικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Αίτημα από την Κίνα

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα έχει καταθέσει αίτημα στις ελληνικές διπλωματικές αρχές για τη ναύλωση πλοίου που θα μεταφέρει τους περίπου 500 Κινέζους που ζουν στη Λιβύη, μακριά από την εστία της έντασης.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και δεύτερο πλοίο του Στόλου για τη Λιβύη. Η επιχείρηση του ΠΝ παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις, καθώς δόθηκε διαταγή για απόπλου του πλοίου γενικής υποστήριξης Προμηθέας.

Σύμφωνα με το onalert.gr, ο απόπλους κρίθηκε αναγκαίος για να υποστηρίξει τον πλου της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ αλλά και για να συνοδεύσει πλοίο "πολιτικό" - το Ελευθέριος Βενιζέλος μάλλον- που θα πλεύσει για τη Λιβύη.

ΠΗΓΗ:Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v