Βενιζέλος: Αναβάλλεται για ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Η μετάθεση της καταβολής της πρώτης δόσης γίνεται ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Βεβαιώθηκαν φόροι «μαμούθ» ύψους 3,510 δισ. ευρώ. Γιατί σε 46.000 άτομα δεν στάλθηκε καν εκκαθαριστικό!

Βενιζέλος: Αναβάλλεται για ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται κατά έναν μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την πρόταση την είχε κάνει εδώ και ημέρες το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο θα μετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς, με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που θα μειώνουν την ανεργία, θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζουν υφιστάμενες καθώς προφανώς δεν αρκούν τα μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Με την ευκαιρία ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί χθες η κυβέρνηση επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

"Φόρους ακινήτων 3.510.841.466,49 έβγαλε η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου μετά τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία μειώνονταν οι επιβαρύνσεις για περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οικοπέδων και χωρίς να υπολογίζονται τα εκκαθαριστικά περίπου 46.000 φορολογουμένων τα οποία ήταν τόσο μεγάλα που ήταν προφανές ότι ήταν λάθος.

Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι σε 6.145.096 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκαν φόροι 3.053.576.166,93 ευρώ και σε 42.806 νομικά πρόσωπα βεβαιώθηκαν επιπλέον 457.265.299,56 ευρώ.

Τώρα η κυβέρνηση πασχίζει εναγωνίως να φέρει τον ΕΝΦΙΑ στα... ίσα του το συντομότερο δυνατό, ώστε οι φόροι που θα βεβαιωθούν να προσεγγίζουν τον αρχικό στόχο των 3,230 δισ. ευρώ ή περί τα 300 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα βεβαιωθέντα. Το σχέδιο είναι μια προσπάθεια για να κατευναστεί η θύελλα των πολιτικών και των κοινωνικών αντιδράσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ξημεροβραδιάζονται τις τελευταίες ημέρες για να δώσουν σύντομα λύσεις, ενώ στην οδό Νίκης το νομικό επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη περιμένει εντολές για να αρχίσει να συντάσσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται.

Στις κλειδωμένες αποφάσεις περιλαμβάνονται η νέα εκκαθάριση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων σε 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, κατόπιν της εντολής που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς ο συμπληρωματικός φόρος να υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις περυσινές τιμές.

Οι διαφορές που θα προκύψουν για όσους φορολογούμενους ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα είναι τεράστιες. Το παράδειγμα της κ. Κυριακής, συνταξιούχου του ΟΓΑ, είναι χαρακτηριστικό. Έχει στην κατοχή της «οικόπεδα» στα Παλαιοχώρια Παρακαμπυλίων, ένα χωριό δέκα κατοίκων στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας και έπαθε σοκ όταν είδε ότι η αξία τους για την εφορία αποτιμάται στα 897.391 ευρώ από 106.053 πέρυσι. Ο φόρος που της βεβαιώθηκε ήταν 4.782,33 ευρώ, παραπάνω δηλαδή από ό,τι εισπράττει από τη σύνταξή της σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Προφανώς το αρχικό εκκαθαριστικό της σύντομα το μόνο που θα κάνει θα είναι να τις θυμίζει τον φορολογικό εφιάλτη που έζησε όταν διαπίστωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών τη θεωρεί μεγαλοϊδιοκτήτη.

Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, πάντως, μένει να φανεί αν οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα σταθούν ικανές να διαγράψουν από τη μνήμη των φορολογουμένων τον εφιάλτη ή θα φυλαχτούν ως γραμμάτιο που θα εξαργυρωθεί στην κάλπη, όποτε και αν έρθει η ώρα της.

Πέρα από την προσγείωση των φόρων για όσους έχουν οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, διορθώσεις χρειάζονται στο θέμα των ημιτελών κτισμάτων όπου φορολογούμενοι διαμαρτύρονται μαζικά πως δεν έχει περάσει η προβλεπόμενη έκπτωση 60%, ενώ αλλαγές δρομολογούνται και στο ζήτημα των δόσεων εξόφλησης του φόρου.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επέκταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κρίνεται μάλλον επιβεβλημένη.

Παράλληλα εξετάζεται αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ) σε έξι ή επτά, ανάλογα με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις, το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου, ήδη όμως οι καθυστερήσεις εξαφάνισαν τη δόση του Ιουλίου περιορίζοντάς τες σε πέντε. Σε κάθε περίπτωση με μια νομοθετική ρύθμιση, οι δόσεις μπορούν εύκολα να επεκταθούν έως τον Φεβρουάριο του 2015, χωρίς να επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014. Φόροι που εισπράττονται το πρώτο δίμηνο του έτους μπορούν να εγγραφούν στα έσοδα του προηγουμένου, εφόσον αντιστοιχούν σε αυτό.

Παραμένει μεγάλο ερώτημα βέβαια πόσοι φόροι τελικά θα εισπραχθούν και αν θα πιαστεί ο στόχος για είσπραξη 2,560 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός ή θα αρχίσει πάλι η γκρίνια της τρόικας..."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v