Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μικρή ανάσα από πλάνα αναδιάρθρωσης

Πράσινο φως από ΕΚΤ για τον συνυπολογισμό τους στην άσκηση προσομοίωσης. Θα προσμετρήσει και τα κεφάλαια για εξαγορά προνομιούχων μετοχών εντός του 2014. Οι εκτιμήσεις για το πού θα διαμορφωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Τράπεζες: Μικρή ανάσα από πλάνα αναδιάρθρωσης

Αποδεκτό έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συνυπολογισθούν κατά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων οι εκτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών για έσοδα από μελλοντικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα προσμετρήσει και τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν ως το τέλος Σεπτεμβρίου για αποπληρωμή κρατικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή τη μεθοδολογία με την οποία συνδέεται ο έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) με την άσκηση προσομοίωσης που θα τρέξει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority) για 128 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία σύνδεσης, οι τράπεζες με εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης, όπως είναι οι ελληνικές, θα αξιολογηθούν και με δυναμικά εργαλεία, στο σκέλος των εσόδων τριετίας.

Δηλαδή τα έσοδα από τις εγκεκριμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα συνυπολογισθούν για να βγει το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών. Οι εκτιμήσεις εσόδων θα «στρεσαριστούν» από την EBA με το βασικό και το δυσμενές σενάριο, όπως και οι εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων και τα καθαρά κέρδη τριετίας (2014-16).

Επιπρόσθετα, στην άσκηση θα συνυπολογισθούν τα κεφάλαια που χρησιμοποίησαν οι τράπεζες για να αποπληρώσουν κρατική βοήθεια (σ.σ. εξαγορά προνομιούχων μετοχών), κάτι που έγινε από την Alpha και την Πειραιώς.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη αναφορικά με τις εγχώριες τράπεζες και ιδιαίτερα για την Εθνική της οποίας το εγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την πώληση σημαντικού μειοψηφικού πακέτου (κάτω από 40%) της Finansbank.

Ο συνυπολογισμός των ενεργειών που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, σε συνδυασμό με την πιθανή μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit), εφόσον θεσμοθετηθεί, εκτιμάται ότι θα συγκρατήσει τον τελικό κεφαλαιακό λογαριασμό για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο 6 μηνών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα έχουν προκύψει με το βασικό σενάριο και 9 μηνών αντίστοιχα για το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει με βάση το δυσμενές σενάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v