Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό bonus στις επιστροφές φόρου

Ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Στις επιστροφές φόρου θα παρακρατείται, από την 1η Οκτωβρίου, μόνο η τρέχουσα δόση και όχι όλη η οφειλή. Για το 2015 μεταφέρονται οι συμψηφισμοί με ασφαλιστικές εισφορές.

Διπλό bonus στις επιστροφές φόρου

Διπλό μπόνους επιστροφών φόρου ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους, οι οποίοι είτε χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ, είτε έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και Εργασίας Γ. Βρούτση, η οποία βρίσκεται στα σκαριά, και μία ακόμα της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, η οποία επίσης «ψήνεται», θα παγώσουν έως την 1η-1-2015 οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές και οι εφορίες όταν θα κάνουν συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ -μετά τις 30 Σεπτεμβρίου- με τυχόν επιστροφές δεν θα κρατούν όλο τον οφειλόμενο φόρο, αλλά μόνο τη δόση που συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή φόρου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ελπίζει πως θα δώσει έστω και μια μικρή ανάσα στους φορολογούμενους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα βουνό φόρων και παράλληλα βρίσκονται σε αναμονή για την είσπραξη επιστροφών.

Το σκηνικό είναι βεβαρημένο. Ο ΕΝΦΙΑ έπεσε βαρύς και ασήκωτος (πολιτικά και κυριολεκτικά) και η αρχή έγινε εντελώς στραβά. Με το που βεβαιώθηκαν οι φόροι ακινήτων και ανέβηκαν τα -σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένα- εκκαθαριστικά, σταμάτησαν οι επιστροφές φόρου.

Δεν δόθηκε καμία εντολή. Η διαδικασία ήταν αυτόματη διότι έτσι ορίζει ο νόμος. Αν υπάρχει επιστροφή φόρου και παράλληλα ληξιπρόθεσμη ή απλώς βεβαιωμένη οφειλή, πρώτα γίνεται συμψηφισμός στο σύνολο της οφειλής και μετά ό,τι περισσεύει, αν περισσεύει, επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Την αναστάτωση που προκλήθηκε ήρθε να διορθώσει με απόφασή της η ΓΓΔΕ. Η λύση ήταν προσωρινή και ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ. Αποφασίστηκε και δόθηκε σχετική εντολή στις εφορίες, βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ να μη συμψηφίζονται με επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η νέα απόφαση της κ. Σαββαΐδου, η οποία προετοιμάζεται, θα πηγαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ένα βήμα παραπέρα. Με βάση τον σχεδιασμό, θα ορίζει ότι αν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 1.200 ευρώ και έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ (σε σύνολο 1.200), η εφορία θα κρατήσει μόνο τα 200 ευρώ και θα επιστρέψει τα 1.000.

Αν δεν υπάρξει η απόφαση, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος την 1η Οκτωβρίου θα διαπιστώσει ότι η εφορία του έχει κρατήσει 1.200 ευρώ που χρωστά για τον ΕΝΦΙΑ -και θεωρητικά έχει το περιθώριο να ξοφλήσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015- και θα του «φάει» προκαταβολικά με αυτόν τον τρόπο όλη την επιστροφή του φόρου...

Μέριμνα και για τις ασφαλιστικές εισφορές

Παράλληλα, σχεδιάζεται η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει πάγωμα έως την 1η-1-2015 των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές, πρώτα ξεπληρώνονται αυτές μέσω συμψηφισμού και στη συνέχεια γίνονται επιστροφές φόρου, αν περισσεύει κάτι.

Θεωρητικά, οι αυτόματοι συμψηφισμοί θα ξεκινούσαν από τον περασμένο Απρίλιο. Όμως ακόμα και σήμερα τα ηλεκτρονικά συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και της ΓΓΔΕ δεν έχουν αυτόματη σύνδεση μεταξύ τους.

Οι συμψηφισμοί ξεκίνησαν προ ημερών, με ανταλλαγή δεδομένων για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων. Το ΚΕΑΟ άρχισε να δίνει αρχεία με συγκεκριμένο αριθμό οφειλετών (π.χ. 10.000 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών) στη ΓΓΔΕ, έτρεχαν οι διασταυρώσεις κι αν βρισκόταν κάποιος φορολογούμενος με επιστροφή φόρου και ασφαλιστική οφειλή γινόταν συμψηφισμός.

Ακόμα και αυτού του επιπέδου οι συμψηφισμοί έχουν παγώσει. Μετά την απόφαση δε, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου θα την εισπράττουν ακόμα και αν χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές. Τουλάχιστον έως τις αρχές του 2015...

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v