Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Δεν αλλάζουν οι στόχοι για το πλεόνασμα, διαμηνύει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των περικοπών των ενστόλων. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την πορεία του προϋπολογισμού στο 9μηνο.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, διαμηνύει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κόβοντας τη συζήτηση που είχε ανοίξει στο παρελθόν για ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να κατέβει χαμηλότερα ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος που φτάνει, σύμφωνα με το μνημόνιο, το 3% το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Η ίδια πηγή απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση σχετικά με την εκτίναξη των spreads στα δεκαετή ομόλογα που καταγράφεται σήμερα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, ή 1,4% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για υπερκάλυψη του στόχου διαμόρφωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο 9μηνο εμφανίζουν υστέρηση 330 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και ανήλθαν στα 33,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλών επιστροφών φόρων, αλλά και των καθυστερήσεων στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Παρά το γεγονός ότι με βάση τον προγραμματισμό στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί τρεις δόσεις ΕΝΦΙΑ αλλά εισπράχθηκε μόλις μία, έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι επιμέρους τον Σεπτέμβριο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι περισσότερα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, καταγράφονται καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα 30,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο, μειωμένες κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου.

«Βήμα-βήμα η χώρα βγαίνει από την κρίση» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επανεξέταση πολιτικών και προτεραιοτήτων.

Οι ένστολοι

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου οι οποίες θα καταβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου, οι ένστολοι θα λάβουν το 50% των περικοπών που υπέστησαν το καλοκαίρι του 2012 (συνολικά αναδρομικά έξι μισθών).

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι σε πρώτη φάση με τις αποδοχές Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το 50% των αναδρομικών που οφείλονται από τον Ιούλιο του 2014.

Σε επόμενη φάση και συγκεκριμένα από την 1η/1/2015 και σε ορίζοντα 36 μηνιαίων δόσεων, θα καταβληθούν τα αναδρομικά της περιόδου Αύγουστος 2012-Ιούνιος 2014 στο 50% των περικοπών που υπέστησαν το καλοκαίρι του 2012 οι ίδιοι.

Αποφασίστηκε επίσης να μη γίνει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα των 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν και να διατηρηθούν «ξεπαγωμένες» οι μισθολογικές τους προαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v