Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Οι αγορές συχνά αντιδρούν υπερβολικά

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε ο Γκ. Χαρδούβελης. "Η ΕΚΤ μας στηρίζει", σημείωσε, τονίζοντας ότι το κλίμα στην αγορά δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας. Προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ ήδη από το 2015.

Χαρδούβελης: Οι αγορές συχνά αντιδρούν υπερβολικά

Το κλίμα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ή τις προοπτικές της, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Συχνά οι αγορές είναι νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μιλάνε τα αδιάσειστα θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη. «Η χώρα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.

Είπε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δήλωσε ότι θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ μας στηρίζει», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει αποδείξει ότι όχι μόνο είναι επάξιο μέλος της Ευρωζώνης αλλά και ότι έχει τα εχέγγυα να ξεκινήσει μια ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της τελευταίας εξαετίας.

Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους μας και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση μπορούν να μας οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Αναφορικά με τη ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου, υπογράμμισε ότι η τελευταία τροπολογία ενσωματώνει τις τελευταίες απόψεις φορέων της Ε.Ε. ενώ θωρακίζονται τα κεφάλαια των τραπεζών, διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση με τις άλλες τράπεζες του Νότου στο stress test της ΕΚΤ και διατηρούνται τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Αναφορικά με τροπολογία που είχε καταθέσει η κ. Μπακογιάννη και προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, σημείωσε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ήδη αντικείμενο δράσης και επεξεργασίας από το ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, σημείωσε ότι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εργάζεται στο σκοπό αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού των αξιών των ακινήτων για να αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι η μείωση του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος είναι, υπογράμμισε, να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ από το 1,43% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ, κίνηση που θα ξεκινήσει ήδη από το επόμενο έτος.

* Η παρέμβαση του Γκίκα Χαρδούβελη στη Βουλή δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v