Χαρδούβελης: Οι κινήσεις για έξοδο από το Μνημόνιο

Η οικονομία θα έχει μια περίοδο προσαρμογής μέχρι να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο τονίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Θα κρατήσει χρόνια η σχέση με τους δανειστές. Οι προσπάθειες για φοροελαφρύνσεις, η ασφάλεια των καταθέσεων και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε πλάτη».

Χαρδούβελης: Οι κινήσεις για έξοδο από το Μνημόνιο
H οικονομία σταθεροποιείται και το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης στην εκπομπή Ανατροπή του Γ. Πρετεντέρη.

Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως "χρειάζεται να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα, χαλάει το κλίμα. Δεν τη θέλουν οι επενδυτές και οι καταναλωτές".

Υπογράμμισε πως "θα έχουμε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο. Μπορεί να είναι έξι μήνες ή ένας χρόνος, θα δούμε". Διευκρίνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει, αλλά θα μείνει ως παρατηρητής.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η σχέση με τους δανειστές θα κρατήσει πολλά χρόνια, "μέχρι να ξεπληρώσουμε το 75% των δανείων μας".

Για την επάνοδο της τρόικας είπε πως αναμένεται σε μερικές ημέρες, διαψεύδοντας πως υπάρχει οποιαδήποτε κόντρα.

Το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε βιώσιμο το χρέος, ενώ ανέφερε πως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για την ελάφρυνσή του πριν από την προεδρική εκλογή. "Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε: "Το χρέος θα είναι βιώσιμο μετά τις κινήσεις που θα κάνουμε".

Όταν εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα θα δείτε το χρηματιστήριο να ανεβαίνει, τα spreads να πέφτουν αλλά και αναβαθμίσεις της οικονομίας, σημείωσε, και συμπλήρωσε πως «το μνημόνιο πέτυχε, αλλά με μεγάλο κόστος. Έγιναν λάθη τα πρώτα χρόνια που οδήγησαν σε βαθύτερη ύφεση. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει τη μισή ύφεση".

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διορθώνει τα λάθη που έγιναν, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Ο Δένδιας και ο ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν είχα κόντρα για τα κόκκινα δάνεια με τον Νίκο Δένδια", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σημείωσε ότι θα βρεθεί φόρμουλα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το 2015.

Ερωτηθείς για το θέμα των τραπεζών έδωσε έμφαση στο ότι πέρασαν με επιτυχία το stress tests, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο σηματοδοτεί την ασφάλεια των καταθέσεων. "Δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου από τις τράπεζες όποιος και αν κυβερνήσει", σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα πρέπει η όποια κυβέρνηση να κάνει λάθη.

Υποστήριξε ότι υπήρξαν φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη. Ψήφισε "παρών" στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και θετικά σε ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την άνοιξη στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v