Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικά ντιλ 9,2 δισ. σε Βαλκάνια και Κίνα

Μεγάλες οι ελληνικές επενδύσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία αλλά και στην... Κίνα. Μπαράζ ιδρύσεων νέων ελληνικών επιχειρήσεων. Σε ποιους κλάδους στρέφεται το ενδιαφέρον. Πού ανεβαίνει ο επενδυτικός πυρετός.

Ελληνικά ντιλ 9,2 δισ. σε Βαλκάνια και Κίνα

Περισσότερα από 9,5 δισ. ευρώ επένδυσαν πέρυσι ή σκοπεύουν να επενδύσουν στο μέλλον οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικές επιχειρήσεις σε Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία και Κίνα.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση έχει καταγραφεί και στην ίδρυση επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων. Μόνο πέρυσι ιδρύθηκαν 323 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία, ενώ οι εγγεγραμμένες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία έχουν ανέλθει φέτος στις 11.500 από 9.000 που ήταν το 2013. Ωστόσο, πολλές από τις τελευταίες είχαν ως μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει σχετικό report του γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το σκέλος των επενδύσεων, η Ελλάδα παρέμεινε πέρυσι ο βασικότερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, θέση που διατηρεί σταθερά την τελευταία δεκαετία με εξαίρεση το 2011. Συγκεκριμένα στη γειτονική χώρα (στοιχεία από το γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα) οι Έλληνες επένδυσαν πέρυσι περισσότερα από 1,08 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν στους τομείς των ταχυδρομείων, των τηλεπικοινωνιών και των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Στη Ρουμανία (στοιχεία από το γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι), το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι 5.790 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα ανήλθε στο 1,688 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο έναντι του 1,673 δισ. ευρώ του 2012 (5.467 επιχειρήσεις).

Το ελληνικό μερίδιο στις συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις της Ρουμανίας στα τέλη του 2013 ανερχόταν σε 4,76%, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ (Άμεσες Ξένες Επενδύσεις) μετά την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Εγγραφής Εμπορικών Εταιρειών της Ρουμανίας (ONRC), εντός του 2013, και παρά την κρίση, ιδρύθηκαν 323 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γραφείο ΟΕΥ του Βουκουρεστίου, οι ενεργές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων -με ελληνική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο τουλάχιστον 20% - ανέρχονταν στα τέλη 2013 σε 1.250 περίπου.

Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία (στοιχεία από το γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια), η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις πέρυσι 2,777 δισ. ευρώ (έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2012).

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της Invest Bulgaria (βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας για τις επενδύσεις), η Ελλάδα είναι δεύτερη σε άμεσες επενδύσεις στη χώρα, αφού σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο και από την Ολλανδία. Κύριοι λόγοι της προτίμησης της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού εκ μέρους Ελλήνων εκτιμάται ότι είναι η γεωγραφική γειτνίαση, η χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο εργατικό κόστος, τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας και συγχρόνως και το μέχρι πρόσφατα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Τέλος στην Κίνα (στοιχεία από το γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο) υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (4,2 δισ. ευρώ) από κινεζικές τράπεζες για τη ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων σε κινεζικά ναυπηγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Σεπτέμβριο του 2013), υπό παραγγελία βρίσκονταν συνολικά σε κινεζικά ναυπηγεία για ναυπήγηση 188 πλοία ελληνικών συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v