Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Costa Navarino: Ντιλ πολλαπλών προεκτάσεων με Olayan

Η «ταμπακέρα» της συμφωνίας και οι αριθμοί πίσω από το ντιλ. Γιατί απαιτήθηκε ένεση ρευστότητας στην ΤΕΜΕΣ. Τα πολλαπλά οφέλη για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Επιταχύνονται οι επενδύσεις με στόχο την αλματώδη ανάπτυξη.

Costa Navarino: Ντιλ πολλαπλών προεκτάσεων με Olayan

Ρευστότητα και πρεστίζ με... πολιτικές προεκτάσεις συγκροτούν την «ταμπακέρα» του ηχηρού ντιλ μέσω του οποίου εισέρχεται στη μετοχική σύνθεση του ομίλου εταιρειών Costa Navarino ο σαουδαραβικών συμφερόντων, πολυεθνικός κολοσσός Olayan Group.

Η ρευστότητα ήταν απαραίτητη στην εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε» (Τ.Ε.ΜΕΣ), φορέα διαχείρισης της επένδυσης Costa Navarino της Πύλου, προκειμένου να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση τις δανειακές της υποχρεώσεις οι οποίες φθάνουν τα 157 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, να χρηματοδοτήσει και επισπεύσει το άμεσο επενδυτικό της πρόγραμμα μέχρι το 2017 το ύψος του οποίου φθάνει τα 100 εκατ. Ευρώ.

Πρεστίζ επειδή η είσοδος ενός τέτοιου κολοσσού στην Τ.Ε.ΜΕΣ. προσφέρει εκτός από «ζεστό» χρήμα κάτι ακόμα πιο σημαντικό για την εταιρεία, υπό τις παρούσες συνθήκες: σταθεροποιεί την επένδυση και λειτουργεί ως οιονεί εγγυητής διευκολύνοντας την επίτευξη κρίσιμων συμφωνιών (μεταξύ άλλων με τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, τουρ οπερέιτορ και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες).

Με αυτό τον τρόπo η εταιρεία εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χρόνο και τα κεφάλαια έως ότου ωριμάσει η επένδυση και αρχίζει να αποδίδει τα αναμενόμενα. Μια περίοδο που στελέχη της αγοράς την υπολογίζουν σε 8-10 χρόνια.

Διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κρίσιμες επενδύσεις (μεταξύ άλλων, πρόσθετα ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, βίλες, καταδυτικό πάρκο) ενώ εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί και άλλες σημαντικές τουριστικές επενδύσεις πολυτελείας στη Μεσσηνία (όπως της αλυσίδας Grace Hotels του ομίλου Libra της οικογένειας Λογοθέτη), διευκολύνοντας την ανάδειξη του νομού σε δυναμικά ανερχόμενο τουριστικό προορισμό πολυτελείας της Μεσογείου.

Συμφωνία με πολιτικές προεκτάσεις γιατί όλα αυτά θα συμβούν στη γη του Νέστορα που, ταυτόχρονα, είναι γενέτειρα και πολιτικό ορμητήριο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν, μάλιστα, πως παρά την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή στις πρόσφατες εκλογές, η αναγγελία ηχηρών τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή, διευκολύνει τον πρωθυπουργό στην εκλογική του περιφέρεια ενώ του προσφέρει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως επικοινωνιακά.

Το καρέ των μετόχων

Η είσοδος του Olayan Group στην εταιρεία Τ.Ε.ΜΕΣ. που ίδρυσε το 1997 ο δημιουργός του ναυτιλιακού ομίλου Costamare Β. Κωνσταντακόπουλος, διαμορφώνει νέα δεδομένα. Η τριανδρία των γιων του ιδρυτή που έλεγχε μέχρι σήμερα την εταιρεία, μετεξελίσσεται πλέον σε «καρέ» μετόχων.

Σ'αυτό ο Khaled Olayan θα ελέγχει, πλέον, το 25%. Όσο ακριβώς και καθένας από τους τρεις αδελφούς Κωνσταντακόπουλους: Κωστής (45 ετών), Αχιλλέας (43 ετών) και Χρήστος (40 ετών). Με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο να διατηρεί τη θέση του προέδρου.

Ο Σαουδαραβικός όμιλος Olayan διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα για σχεδόν 40 χρόνια καθώς λειτουργεί γραφεία στην Αθήνα (Γλυφάδα) από το 1975. Η περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται από το αμερικανικό περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 12 δισ. Δολάρια. O Khaled Olayan ζει από πολλά χρόνια στην Ελλάδα κι έχει ελληνικές ρίζες (ελληνίδα μητέρα).

Ο όμιλος Olayan επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κι συγκέντρωσε κατά καιρούς τα βλέμματα αποκτώντας συμμετοχές σε επιχειρήσεις όπως η Chipita, η Global Finance και η Coca Cola 3E, ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

Η πηγή οικονομικής «αιμορραγίας»

Η ολοκλήρωση του Costa Navarino θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στην αρχική του μορφή το συγκρότημα λειτουργεί σήμερα με δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και δύο γήπεδα γκολφ.

Η έναρξη λειτουργίας του, ωστόσο, συνέπεσε με το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά η λειτουργία του άλλαξε, ήδη, τη φυσιογνωμία της Μεσσηνίας τοποθετώντας την στο διεθνή τουριστικό χάρτη με το αεροδρόμιο Καλαμάτας να αναδεικνύεται σταθερά την τελευταία τριετία στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο προορισμό της χώρας (+72,3% διεθνείς αφίξεις στο οκτάμηνο φέτος).

Σε μια διετία, ωστόσο, κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ αφίξεων μετά το άλλο και οι ισχυρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας (αλλά όχι ο κλάδος στο σύνολό του) επιστρέφουν σε κερδοφόρα δραστηριότητα, η πορεία του Costa Navarino ήταν σταθερά ανοδική αλλά όχι εντυπωσιακή.

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξάνονται τα έσοδα αλλά οι ζημίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρότι μειώθηκαν στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του.

Μιας τέτοιας κλίμακας επένδυση, εξηγούν, έμπειρα στελέχη της αγοράς, απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης αφού ολοκληρώνεται σταδιακά λόγω του όγκου των έργων και των υψηλών αναγκών σε κεφάλαια.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων και η τετραετής λειτουργία της εν μέσω κρίσης, απέδειξε το δυναμισμό της επένδυσης αλλά δεν στάθηκε ικανή να μειώσει σημαντικά τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο κύκλος εργασιών της ΤΕΜΕΣ το 2013 έφθασε τα 33,92 εκατ. Ευρώ έναντι 25,01 εκατ. Ευρώ το 2012. Με κόστος πωλήσεων, όμως, 50,44 εκατ. Ευρώ η εταιρεία κατέγραψε ζημιές εκμετάλλευσης 16,52 εκατ. Ευρώ το 2013.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΤΕΜΕΣ ανέρχονταν στο τέλος του 2013 σε 157,06 εκατ. Ευρώ έναντι 197,61 εκατ. Ευρώ το 2012. Στο ίδιο διάστημα οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας προς προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, τέλη και φόρους, αυξήθηκαν από 4,16 εκατ. Ευρώ το 2012 σε 10,75 εκατ. Ευρώ το 2013.

Η μεγαλύτερη πηγή «αιμορραγία» της ΤΕΜΕΣ, ωστόσο, αποδεικνύεται πως είναι οι υποχρεώσεις της μέσω ομολογιακού δανείου που είχε πάρει. Το 2013 η εταιρεία κατάφερε να «ψαλιδίσει» κατά 47 εκατ. Ευρώ την οφειλή της εξαιτίας του ομολογιακού δανείου. Το ύψος του, ωστόσο, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας στα 146,3 εκατ. Ευρώ έναντι 193,4 εκατ. Ευρώ το 2012.

Για να εξισορροπηθούν τα οικονομικά της ΤΕΜΕΣ απαιτείται, πρακτικά, να ανεβάσει στροφές η απόδοση της επένδυσης φθάνοντας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της.

Ενδεικτική των σημερινών επιδόσεών της είναι η φετινή χρονιά κατά την οποία η Μεσσηνία έσπασε όλα τα κοντέρ αφίξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η αύξηση εσόδων φέτος από τα δύο εν λειτουργία πολυτελή ξενοδοχεία του συγκροτήματος κυμάνθηκε στα επίπεδα του 13-15%.

Τα στοιχεία αφορούν στην κανονική ροή κρατήσεων και δεν συμπεριλαμβάνουν τη συμφωνία με την γερμανική Volkswagen η οποία συγκέντρωσε στο Costa Navarino όλο των δίκτυο πωλήσεών της απ'όλο τον κόσμο για σχεδόν δύο μήνες προκειμένου να προετοιμάσει την προώθηση του μοντέλου νέας γενιάς Passat.

Πόσο σημαντική ένεση αποτέλεσε η εν λόγω συμφωνία για το Costa Navarino; Η απάντηση είναι αυτονόητη αν σκεφθεί κανείς ότι η συγκεκριμένη συμφωνία απέφερε στο συγκρότημα 22.000 διανυκτερεύσεις!

Ας σημειωθεί πως συμμετοχή στον γερμανικό όμιλο της Volkswagen διατηρεί ο νέος μέτοχος της εταιρείας Olayan Group.

Με εξαίρεση το ντιλ με την Volkswagen, οι φετινές επιδόσεις του Costa Navarino, παρότι αυξημένες σε σχέση με το 2013 απέδειξαν πως η ΤΕΜΕΣ χρειάζεται κεφαλαιακή ένεση προκειμένου να φθάσει σε υψηλούς ρυθμούς αύξησης του κύκλου εργασιών της μέσω της επίσπευσης του επενδυτικού της προγράμματος.

Αυτή την ανάγκη ήρθε να καλύψει το mega ντιλ με τον όμιλο Olayan. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Khaled Olayan, άλλωστε, κινούνταν ήδη σε αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό. Πρόσφατη ένδειξη αποτελεί η κοινή τους συμμετοχή στον πρόσφατο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

To Costa Navarino

Σε πλήρη ανάπτυξη το συγκρότημα Costa Navarino υπολογίζεται πως θα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. Ευρώ. Η είσοδος του Olayan Group, ωστόσο, ενδέχεται να τροποποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από την ΤΕΜΕΣ στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η επένδυση αναπτύσσεται σε επιφάνεια 10.000 στρεμμάτων και δίνει έμφαση στην πολυτέλεια, την υψηλή αισθητική και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης το θέρετρο λειτουργεί με δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες (The Romanos και The Westin Resort Costa Navarino) τα οποία διαχειρίζεται η αμερικανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood, δύο γήπεδα γκολφ που διαχειρίζεται η Troon Golf (τοDumes Course, 18 οπών, διεθνών προδιαγραφών και το Bay Course) και το κέντρο θαλασσοθεραπείας Anazoe Spa.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ για την περίοδο 2014-2016 ανέρχονται σε 100 εκατ. Ευρώ και περιλαμβάνουν την προσθήκη τριών νέων γηπέδων γκολφ ανεβάζοντας σε πέντε το συνολικό αριθμό τους και καθιστώντας το Costa Navarino ολοκληρωμένο προορισμό για τουρισμό γκολφ.

Το 2015 προγραμματιζόταν να ξεκινήσουν ο σχεδιασμός και κατασκευή τρίτης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Navarino Bay, δυναμικότητας 300 κλινών.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει το 2020, εκτός αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με την είσοδο του Olayan Group στην ΤΕΜΕΣ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον, τη δημιουργία στην Πύλο του πρώτου καταδυτικού αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, τη λειτουργία επισκέψιμου Κέντρου Ολυμπιακής Εκπαίδευσης ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων την οποία θα δημιουργήσει το Costa Navarino η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v