Σχέδιο για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Η παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε το πρωϊ το Euro2day.gr. Επέκταση 6+6 μηνών θέλει η ΕΕ αλλά δίνει «option» στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός για ECCL με «enhanced surveillance» και πώς «κουμπώνει» το ΔΝΤ.

Σχέδιο για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και επιστροφής της τρόικας τις επόμενες 48 ώρες, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για μια πολιτική λύση στο Eurogroup της Δευτέρας. Η απάντηση της τρόικας ήρθε αλλά ημερομηνία επιστροφής δεν υπάρχει ακόμα, δεδομένου ότι ζητούνται νέες διευκρινήσεις από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι και για το οποίο θα απαιτηθεί η ελληνική συναίνεση είναι μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής η οποία θα κάνει λόγο για ένταξη στην χώρα μας στον μηχανισμό προληπτικής πίστωσης ECCL αλλά με μια κρίσιμη διαφοροποίηση: θα περιλαμβάνει επιπλέον attachment με αυξημένη εποπτεία (enhanced surveillance). 

Μέσα σε αυτή, οι δανειστές θα αποσαφηνίσουν -ίσως μετά τις γιορτές - ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ καθώς και πώς θα εξασκείται η εποπτεία.

Προς αυτό έδειξε και ευρωπαϊος αξιωματούχος με σημερινές του δηλώσεις. Οπως είπε το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να "υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες". Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο μακρά θα είναι η παράταση. Αυτό όμως που έρχεται είναι μια τεχνική παράταση και η υπόσχεση για τον ECCL.

Να σημειωθεί ότι οι κανόνες του ECCL είναι σκληροί και αφήνουν περιθώριο προληπτικής παρέμβασης στα δημοσιονομικά της χώρας που υπάγεται σε αυτόν, όταν διαπιστωθεί η πιθανότητα εκτροχιασμού που θέτει κινδύνους για την ευρωζώνη.

Όμως, η Γερμανία, η ΕΚΤ, αλλά και το ΔΝΤ θέλουν την λεγόμενη «enhanced surveillance» η οποία δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα που έχει κάνει χρήση του ECCL.

Με άλλα λόγια το κοστούμι που ράβεται για την χώρα μας θα είναι και πάλι «ειδική περίπτωση». Αλλωστε οι προθέσεις ως προς αυτό είχαν φανεί στο έγγραφο που αποκάλυψε το Euro2day.gr τον Οκτώβριο από το οποίο οι δανειστές δεν φαίνεται να έχουν παρεκκλίνει.

Επίσης, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ώστε να μην ζητήσει τελικά την πρόωρη αποχώρηση από το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε δίπλα στην Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Βεβαίως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει κάτι τέτοιο στην χώρα μας, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση με το ΔΝΤ πρόωρα. Ακόμα και μονομερώς.

Οι πιέσεις όμως ασκούνται και αυτό φάνηκε πως αποδίδει. Ηδη κάποιοι στην Ουάσινγκτον τρίβουν τα μάτια τους με την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε βασικές κόκκινες γραμμές που είχε εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι τυπικά, από την στιγμή που η Ελλάδα θα ενταχθεί στον ECCL, τότε το ΔΝΤ διασφαλίζεται ως προς την απαίτηση να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας για το επόμενο δωδεκάμηνο, συνεπώς δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα όλα παίζονται σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πιέσεων γιατί όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται μόνο «για την διασφάλιση των συμφερόντων του στην Ελλάδα μετά το 2015».

Οι κινήσεις στις Βρυξέλλες

Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο τραπέζι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή των ξενοδοχείων προκάλεσε εντύπωση σε ορισμένους κύκλους των Βρυξελλών. Ανώτατος αξιωματούχος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προτείνουμε αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, επιβαρύνοντας ένα κλάδο που έχει δείξει ανάκαμψη.

Αντιφάσεις ωστόσο όπως αυτή ίσως εξηγούνται από το γεγονός πως υπάρχει ζήτημα ασυνεννοησίας όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης δανειστών αλλά και στους κόλπους της τρόικας.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έχει λάβει εντολή από τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ να χειριστεί πολιτικά το θέμα με λεπτότητα, η οποία δεν συγκρούεται ευθέως με τα συμφέροντα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους Γερμανούς που αξιοποιώντας τη χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμα η Κομισιόν, ετοιμάζονται να ηγηθούν του επόμενου Eurogroup κατηγορώντας μάλιστα πίσω από τις κλειστές πόρτες τις Βρυξέλλες για «φιλική στάση» προς την χώρα μας.

Όσο για την παράταση, το EuroWorking Group ετοιμάζει σχέδιο για έξι μήνες με προοπτική για ένα ακόμα εξάμηνο (6+6). Η επιμονή της κυβέρνησης όμως για τεχνική παράταση δύο-τριών μηνών μπορεί να βρει τους υπουργούς οικονομικών σύμφωνους αλλά με κάποιες απορίες.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι μια μικρή παράταση θα έβλαπτε τα συμφέροντα της κυβέρνησης Σαμαρά καθώς θα κληθεί να περάσει από την βουλή δύσκολα μέτρα τη στιγμή που θα ψάχνει 180 ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απορούν λοιπόν γιατί εμείς οι ίδιοι ζητούμε τόσο μικρή παράταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v