Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός

Αποδεκτή από όλα τα κόμματα η βελτιωτική τροπολογία Αθανασίου. Διέκοψε την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός, που θα μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων για το "βραχιολάκι". To κείμενο που δημοσίευσε ο Ν. Ρωμανός. Επίθεση υπ. δικαιοσύνης σε ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τροπολογία.

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός

Ο Νίκος Ρωμανός σταμάτησε την απεργία πείνας μετά τη βελτιωμένη τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων για το "βραχιολάκι γεωεντοπισμού".

Νωρίτερα, στη Βουλή, με βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατατέθηκε η βελτιωμένη τροπολογία που αφορά τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει, αποσύροντας το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο, με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Δικαστικό Συμβούλιο Φυλακών, παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.

Καταθέτοντας τη ρύθμιση ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι είναι ένας συγκερασμός των απόψεων που έχουν κατατεθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με τρόπο που και το δικαίωμα σπουδής να εξασφαλίζεται και η αντεγκληματική πολιτική της πολιτείας δεν εξανεμίζεται. Αντιδράσεις ωστόσο προκλήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έμεινε ικανοποιημένη, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Παπούλιας σε Σαμαρά: Πρέπει να βρεθεί λύση

«Πρέπει να βρεθεί λύση με τρόπο ικανοποιητικό για τον Νίκο Ρωμανό», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.

Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κείμενο του Νίκου Ρωμανού

«Γιατί η Νίκη είναι υπόθεση όλων μας

Μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα σταμάτα την απεργία πείνας έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμενα, είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης κάνοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτηση μου ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το να "φοράω βραχιολάκι".

Το μόνο σίγουρο είναι οτι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγαλοι νικητές.

Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς ως πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτήν την μάχη.

Υψώνω την γροθιά μου στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και την απεριόριστη αγάπη μου σε όλους εκείνους τους συντρόφους που στάθηκαν δίπλα μου ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

ΥΓ1: Θα ακολουθησει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες
ΥΓ2: Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπορούσαν».

Δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου

Με αφορμή την υπερψήφιση της τροπολογίας της Κυβέρνησης αναφορικά με την φοίτηση των κρατουμένων (καταδίκων και υποδίκων) φοιτητών και σπουδαστών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:  

«Με πολλά κόμματα του Κοινοβουλίου μας χωρίζει χάσμα ιδεολογικό σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό. Όμως, σήμερα, η Βουλή, με την ομόφωνη αποδοχή και υπερψήφιση της πρότασης της Κυβέρνησης για το ζήτημα της φοίτησης των κρατουμένων, απέδειξε πως, όταν επικρατεί σύνεση, μπορεί να ομονοεί. Εύχομαι αυτό να το κάνει και για σπουδαιότερα ζητήματα για τη λειτουργία του πολιτεύματος, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «ανάλγητη στάση της Κυβέρνησης», είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός του δεν έχει όρια.

Κι’ αυτό διότι η διέξοδος που δόθηκε με την τροπολογία μας, στο πρόβλημα της φοίτησης των κρατουμένων, στηρίζεται στο νομοθέτημα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) των κρατουμένων, νομοθέτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε.

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες βράδυ δεν είχε πρόταση για λύση στο ζήτημα των κρατουμένων φοιτητών και για τριάντα (30) ημέρες επιδίδετο σε ανούσιες ασκήσεις εντυπωσιασμού, με μόνο μέλημά του την πρόκληση αναστάτωσης και αναταραχής, σταθερό, εξάλλου, γνώρισμά του.

Αυτό και αν δεν είναι αναλγησία!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v