Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εμπορικά κέντρα 500.000 τ.μ. τη διετία 2007-8

Νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 500.000 τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα τη διετία 2007–08, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οίκου Jones Lang LaSalle. Περιθώρια για νέες εισόδους ”βλέπουν” οι αναλυτές του οίκου. Ποιες επενδύσεις υλοποιούνται στη χώρα μας. Ποιες χώρες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Νέα εμπορικά κέντρα 500.000 τ.μ. τη διετία 2007-8
Νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 500.000 τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα τη διετία 2007–08 σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οίκου Jones Lang LaSalle.

Η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης με βάση τον δείκτη ”τετραγωνικά μέτρα εμπορικού κέντρου ανά κάτοικο”, αλλά οι αναλυτές της LaSalle θεωρούν ότι οι πλέον ενδιαφέρουσες αγορές είναι αυτές της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Πολωνίας.

Στη χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 45 τ.μ. εμπορικού κέντρου ανά κάτοικο, στην Τουρκία γύρω στα 35 τ.μ. και στη Ρωσία 30 τ.μ. Εντός της προσεχούς διετίας πρόκειται να λειτουργήσουν στην Τουρκία 60 νέα εμπορικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 2,5 εκατ. τ.μ., ενώ στη Ρωσία προωθείται η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, συνολικής επιφάνειας 4,5 εκατ. τ.μ.

Οι αναλυτές της LaSalle υποστηρίζουν ότι η έκρηξη στον τομέα των εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη κατά το 2006 (προστέθηκαν συγκροτήματα επιφάνειας άνω των πέντε εκατομμυρίων τ.μ.) θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Στην Αθήνα προωθείται αυτή την περίοδο η κατασκευή δέκα μεγάλων εμπορικών κέντρων, με σημαντικότερες τις επενδύσεις της McArthur Glen στο ακίνητο της Reds στα Σπάτα (με περισσότερα από 120 καταστήματα), το σχέδιο αξιοποίησης του δεύτερου ακινήτου της Reds στην Κάντζα, το νέο εμπορικό κέντρο της Lamda Development στο IBC της Λεωφ. Κηφισίας και το επιφάνειας 38.000 τ.μ. των Χαραγκιώνης – Sonae στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι παρά τον εκ πρώτης όψεως ”συνωστισμό” νέων εμπορικών κέντρων στην πρωτεύουσα και σε κάποιες από τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν περιθώρια για νέες εισόδους διεθνών ομίλων.

Φ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v