Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία μηνύματα Σαμαρά πριν την 3η ψηφοφορία

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει έντονο άρωμα εκλογών στη συνέντευξή του. Η ύστατη προσπάθεια για εκλογή ΠτΔ και τα μηνύματα σε πολλαπλά ακροατήρια. Η στρατηγική των διλημμάτων και η απαίτηση για «καθαρές λύσεις».

Τα τρία μηνύματα Σαμαρά πριν την 3η ψηφοφορία

Χωρίς εκπλήξεις, όπως αναμενόταν, ήταν η τελευταία (;) δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, πριν από την κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε τελικά να παραχωρήσει συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ αντί διαγγέλματος, όπως ήταν η αρχική σκέψη και ξεκαθάρισε το διακύβευμα της καθοριστικής για τις περαιτέρω εξελίξεις κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία –όπως όλα δείχνουν- πιθανόν να οδηγήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές.

Και ο χαρακτήρας, άλλωστε, της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού ήταν έντονα προεκλογικός, με σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση, σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου και σκληρά διλήμματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη συναινετική πρόταση που είχε απευθύνει την προηγούμενη εβδομάδα για εκλογή προέδρου, συνέχιση της συνταγματικής αναθεώρησης, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και εκλογές στο τέλος του 2015.

Με όπλο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν την διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συρρικνώνεται (3,3,% και 2,5% οι δύο τελευταίες σήμερα), δήλωσε σίγουρος για την επικράτηση της ΝΔ σε περίπτωση εκλογών. Εκλογές όμως που ξόρκισε επανειλημμένα, καθώς, όπως είπε, «θα κάνουν κακό στη χώρα».

Συχνή ήταν εξάλλου η αναφορά του στους δανειστές και τον κίνδυνο ρήξης με τη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει ως κυβέρνηση όσα πρεσβεύει. Επιχείρημα που θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι από τα βασικά της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο που ίσως ξεκινήσει από αύριο.

Τρεις ήταν κατά βάση οι αποδέκτες των μηνυμάτων του Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συνέντευξη:

Οι βουλευτές. Ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας, έθεσε τον καθένα προ των ευθυνών του, σε αυστηρούς μάλιστα τόνους. «Άρνηση εκλογής νέου Προέδρου στην τρίτη εκλογή, σημαίνει ότι όσοι το κάνουν, συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου. Δηλαδή, με τον πολιτικό εκβιασμό. Δηλαδή, ότι αποδέχονται συνειδητά πως η χώρα μπορεί να μπει σε μία καινούργια περιπέτεια.

Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν... Αυτή τη φορά το «παρών» θα έχει το ονοματεπώνυμό τους. Και θα τους θυμάται όλος ο κόσμος. Και κυρίως η Ιστορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ευελπιστώντας ότι, έστω την τελευταία στιγμή, βουλευτές που μέχρι τώρα καταψήφισαν τον Σταύρο Δήμα, θα αλλάξουν στάση. «Καθαρές λύσεις για να τελειώνουμε μια και έξω με την αβεβαιότητα», ανέφερε.

Οι πολίτες. Βλέποντας ότι τα «κουκιά» δύσκολα θα βγουν, ουσιαστικά με τη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο σύνολο των ψηφοφόρων οι οποίοι ίσως σε λιγότερο από έναν μήνα θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Τα διλήμματα που έθεσε ήταν περισσότερο σαφή από κάθε άλλη φορά. «Δεν πιστεύω ότι θα δεχθεί ο Έλληνας πολίτης να τον ξαναφέρουν με εύκολες υποσχέσεις πίσω στο χείλος του γκρεμού, όπου βρισκόταν πριν δυόμισι χρόνια. Δεν θα κάνει δύο φορές το ίδιο λάθος μέσα σε πέντε χρόνια... Οι Έλληνες καταλαβαίνουν πως ό,τι χτίσαμε με αίμα αυτά τα τρία χρόνια, μπορεί να χαθεί μόνο σε μια μέρα μέσα. Και επειδή το καταλαβαίνουν, την απάντηση, όταν πρέπει, θα την δώσουν», σημείωσε, εγκαλώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση πως «προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας για να μας θυσιάσουν σαν... Ιφιγένεια».

Το εσωτερικό της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια, ακόμα και στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Αν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσουμε. Το αισθάνομαι. Όπου και να πάτε το αισθάνεστε και εσείς. Έχουν αρχίσει ήδη οι δημοσκοπήσεις και το δείχνουν ότι αυτό το προβάδισμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, θα έλεγα εντυπωσιακά. Στο ελάχιστο», τόνισε, θέλοντας να τονώσει το χαμηλό –είναι η αλήθεια- ηθικό των γαλάζιων στελεχών και να ανεβάσει το βαθμό συσπείρωσης του κόμματος στο δρόμο προς τις κάλπες.

Όπως έχει διαμηνύσει, άλλωστε, σε συνεργάτες του στη Συγγρού, θέλει ο κομματικός μηχανισμός να κινείται άμεσα και αποτελεσματικά τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και σε αυτό της επιχειρηματολογίας ώστε να επιστρέψουν στη ΝΔ όλοι όσοι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v