Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Συμφέρει την πατρίδα να μην γίνουν εκλογές

Οσοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίζουν ΠτΔ συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου δηλώνει ο πρωθυπουργός. «Πιστωτικό γεγονός» όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι χτίσαμε με αίμα μπορεί να χαθεί σε μια μέρα. «Αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε».

Σαμαράς: Συμφέρει την πατρίδα να μην γίνουν εκλογές

Προ των ευθυνών τους έθεσε τους βουλευτές ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ. Εβαλε το δίλημμα εκλογή ΠτΔ και ασφαλής πορεία εξόδου από την κρίση ή εκλογές και νέα πολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να αποδειχτεί «επικίνδυνη». Όπως χαρακτηριστικά είπε «Οσοι αρνηθούν να ψηφίζουν Πρόεδρο συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου.

Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται να πει δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για τις συνέπειες που θα προκύψουν».
Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι οι εκλογές θα συνέφεραν την Ν.Δ. αλλά δεν συμφέρουν την χώρα. «Αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε», δήλωσε.

«Κάνω τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Ξέρω καλά τους θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν επικίνδυνα νταηλίκια και ανεύθυνοι σχεδιασμοί που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας. Οσοι τα επιδιώκουν αυτά είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε.

Προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω. «Μιλούν πολλοί έξω ακόμα και για πιστωτικό γεγονός. Αυτά που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος, όπως για παράδειγμα το να μην πληρώσει τους τόκους των χρεών μας».

Ανόητα νταηλίκια και θανάσιμοι κίνδυνοι

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Θέλει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη βουλή. «Έκανα και κάνω τα πάντα για να γίνει αυτό. Φτύσαμε αίμα τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Ξέρω καλά τους θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν τα ανόητα νταηλίκια που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με την Ευρώπη. Είτε είναι ανόητοι είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.», σημείωσε.

Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι κάνει τα πάντα για να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος, ώστε να ολοκληρωθεί και η συνταγματική αναθεώρηση. «Αλλιώς», υπογράμμισε, «ούτε σε επτά χρόνια δεν θα αλλάξει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

«Άρνηση εκλογής», υπογράμμισε, «σημαίνει ότι όσοι το κάνουν, συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου, δηλαδή με τον πολιτικό εκβιασμό. Το αποδέχονται συνειδητά. Κανείς βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερα. Είναι υπεύθυνος της ψήφου του και των συνεπειών».

Το πρόβλημα, υπογράμμισε, είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δεν μπορούμε να βγούμε από την πολιτική αβεβαιότητα της προεδρικής εκλογής και να μπούμε σε νέα αβεβαιότητα. Δεν το αντέχει η χώρα.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων. «Αν εκλέξουμε πρόεδρο, είναι ένα βήμα για να βγούμε από την κρίση. Το παρών θα έχει ονοματεπώνυμο και θα τους θυμάται όλος ο κόσμος και η ιστορία».

Ότι χτίσαμε με αίμα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να χαθεί σε μια μέρα μέσα, προειδοποίησε.

Εκλογές στα τέλη του 2015

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι είναι υπέρ της συναίνεσης. «Σχημάτισα σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας από την δεξιά μέχρι την αριστερά. Κάνουμε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι συναίνεση στην πράξη και όχι στη θεωρία», υπογράμμισε. «Αν θέλουν κάποιοι να μπουν στην κυβέρνηση, το είπα ότι θέλω κι άλλες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση για τις εκλογές θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα τέλη του 2015, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και θα έχει αρθεί η αβεβαιότητα, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Λαϊκισμός και συκοφαντίες

«Ποτέ στην Ελλάδα δεν δηλητηριάστηκε τόσο πολύ το κλίμα σε προεδρική εκλογή. Μόνο και μόνο για να σύρουν τη χώρα σε εκλογές», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα πολιτικής εξαπάτησης, βούρκου και λαϊκισμού χωρίς ίχνος αλήθειας.

Κάλεσε δε τους βουλευτές να απομονώσουν και την τρομοκρατία και τους εκβιαστές.

Αναφορικά με τα σενάρια περί στήριξης του Προέδρου Δημοκρατίας από τη Χρυσή Αυγή, υπογράμμισε ότι οι ίδιοι είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν και ο κ. Δήμας δεν τους δέχεται. «Αν προβοκάρουν τη διαδικασία, είναι ένας λόγος παραπάνω να ψηφίσουν οι υπόλοιποι βουλευτές Σταύρο Δήμα για να μην κάνουν την ΧΑ ρυθμιστή της κατάστασης. Όμως μέχρι τώρα οι ψήφοι της ΧΑ αθροίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ κατά της προεδρικής εκλογής. Δεν έχουν πρόβλημα με αυτό που συμβαίνει αλλά έχουν πρόβλημα με αυτό που θα συνέβαινε εάν άλλαζε ψήφο;», σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αγορές

Αυτά που θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι ο ορισμός του πιστωτικού γεγονότος, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι αγορές ακούν τον Τσίπρα και φρίττουν. Οι χώρες τρέμουν τις υποβαθμίσεις και λαμβάνουν και έκτακτα μέτρα για να μην τους το γυρίσουν ανάποδα οι αγορές. Και οι δικοί μας οι ανεύθυνοι λένε ότι θα χορέψουν τις αγορές στο ταψί.», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι αν ανατρέψει ο Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις, «οι αγορές δεν θα μας δανείζουν και οι δανειστές μας θα απαιτήσουν πολύ σκληρότερους όρους από αυτούς που υπάρχουν στο μνημόνιο».

Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά η υπόθεση είναι η πατρίδα

Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και στην ψαλίδα που κλείνει με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι πολιτικά οι εκλογές θα συνέφεραν τη ΝΔ «γιατί όλοι έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί». Εκτίμησε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, νικητής των εκλογών θα ήταν η Νέα Δημοκρατία. «Αν γίνουν εκλογές τώρα, θα τις κερδίσουμε. Το αισθάνομαι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να θέλει να το ξανασπρώξει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες χωρίς πυξίδα», υπογράμμισε, προειδοποιώντας πως «ό,τι χτίσαμε με αίμα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να χαθεί σε μια μέρα μέσα. Η υπόθεση δεν είναι το κόμμα, δεν είναι εγώ ή ο άλλος. Είναι η πατρίδα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v