Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική νύχτα στο φλεγόμενο Norman Atlantic

Εγινε προσπάθεια απεγκλωβισμού των επιβατών και από ιταλικό πολεμικό σκάφος. Στην περιοχή επιχειρούν ιταλικά ελικόπτερα και ελληνικό Super Puma. Μετ' εμποδίων η ρυμούλκηση προς την Ιταλία. Νεκρός ένας Ελληνας. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δραματική νύχτα στο φλεγόμενο Norman Atlantic

Δραματικές ώρες στο Ιόνιο, όπου από το πρωί της Κυριακής έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. 

Πολεμικό σκάφος του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισε λίγο μετά τις 03:00 το Norman Atlantic (στο οποίο η πυρκαγιά φαίνεται πως βρίσκεται υπό έλεγχο) και έγινε προσπάθεια ώστε οι δεκάδες εγκλωβισμένοι να επιβιβαστούν από το ακυβέρνητο πλοίο στο σκάφος του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή η κίνηση επιχειρήθηκε καθώς επικρατούν σχετικά καλές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο διεκόπη λίγο μετά τις 04:00, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες 22 επιβάτες κατάφεραν να μετεπιβιβαστούν.  

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται όλο το βράδυ από ελικόπτερα. Αργά τη νύχτα το ιταλικό ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στη Ρώμη έδωσε εντολή σε Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκεται στην περιοχή του NORMAN ATLANTIC, στις 3 το πρωί.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει μετασταθμεύσει στο Λέτσε προς ενίσχυση των μέσων που συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβαινόντων του πλοίου από αέρος, καθώς οι καιρικές συνθήκες από την πλευρά της Ιταλίας διευκολύνουν τη έργο των ελικοπτέρων διάσωσης. Στην Ελλάδα πάντως υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι δεν είχαν αξιοποιηθεί τα υπόλοιπα εναέρια μέσα τα οποία έχει διαθέσει η χώρα μας.


Οι διασωθέντες 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διασωθέντες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 221, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία και τις ιταλικές ακτές. Σημειώνεται ότι από τους 478 επιβαίνοντες στο πλοίο, οι 268 είναι Έλληνες. (δείτε λίστες με διασωθέντες στην στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Στο αεροδρόμιο του Λέτσε προσγειώθηκε αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει Έλληνες ναυαγούς. Οι τελευταίοι μεταφέρονται στο Μπάρι με το πλοίο CITY OF PIRAEUS.

Τι δηλώνουν Δένδιας - Βαρβιτσιώτης

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών. Ωστόσο, εκτίμησε ότι υπάρχουν τα μέσα για τη διάσωση των επιβατών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και έχει επιτευχθεί πρόσδεση με ρυμουλκό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχει δυσκολία στη ρυμούλκησή του προς τις ιταλικές ακτές. Όπως είπε, αν χρειαστεί, θα επιχειρηθεί μαζική εκκένωση του πλοίου, εφόσον οι ιταλικές αρχές διασφαλίσουν την προστασία των επιβαινόντων.

Πρόκειται, για επιχείρηση τεράστιας δυσκολίας η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αν χρειαστεί, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, δεδομένου ότι τα ιταλικά ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν 2-4 επιβάτες την φορά και τα ελληνικά λίγο περισσότερους.

Ένας νεκρός ο τραγικός απολογισμός

Ο Ν. Λαγκαδιανός επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες για έναν νεκρό. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού, πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη, που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση με τη γλίστρα ανάγκης που καταλήγει στη σωστική λέμβο. Η σύζυγός του, Θεοδώρα, διεσώθη και μεταφέρθηκε τραυματισμένη σε ένα από τα παραπλέοντα πλοία. 

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες σε μια δύσκολη επιχείρηση τεράστιας δυσκολίας και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ με επιδείνωση» τόνισε ο κ. Λαγκαδιανός.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic την Κυριακή επικρατούσαν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση. Tη νύχτα ωστόσο η κατάσταση βελτιώθηκε.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό μεταφέρονταν 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία, 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Το σήμα SOS

Στη δημοσιότητα έδωσε η «Repubblica» ηχητικό ντοκουμέντο με τη στιγμή κατά την οποία ο καπετάνιος στο Norman Atlantic εκπέμπει SOS.


Πλάνα μέσα από το πλοίο

 Η ιστοσελίδα ilfattoquotidiano έφερε στο φως πλάνα μέσα από το πλοίο που κατέγραψε με το κινητό του ένας επιβάτης Αιγυπτιακής υπηκοότητας, ο οποίος ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους στη Γαλλία. Ο ίδιος περιλαμβάνεται στους διασωθέντες και προληπτικά νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Σκοράνο.

 

Τα ονόματα των επιβατών του «Norman Atlantic»

To Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα των λίστα των επιβατών και του πληρώματος του Norman Atlantic. Στο πλοίο βρίσκονται συνολικά 478 άτομα: 422 άτομα και 56μελές πλήρωμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Το χρονικό των εξελίξεων

Από τη στιγμή που δόθηκε το σήμα για βοήθεια από το Norman Atlantic, κοντά στο σημείο βρέθηκε το πλοίο «Spirit of Piraeus» το οποίο και περισυνέλεξε τελικά 35 επιβάτες. Ωστόσο, εξαρχής φάνηκε ότι οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η κακοκαιρία θα δυσχαίρεναν τις προσπάθειες διάσωσης. 

Εν συνεχεία, τα ιταλικά και ελληνικά ελικόπτερα Super Puma πραγματοποίησαν δεκάδες αερομεταφορές επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο στο παραπλέον πλοίο Cruise Europa αλλά και στο ABY JEANNETTE. 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και ελληνικά Super Puma, με την επιχείρηση να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Η Rai μετέδωσε τις πρώτες συγκλονιστικές εικόνες από το φλεγόμενο πλοίο και την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Μαρτυρίες - σοκ

Νωρίτερα, οι περιγραφές των επιβατών έκαναν λόγο για παπούτσια που λιώνουν, ενώ ήταν συνεχείς και οι εκκλήσεις για βοήθεια προκειμένου «να μη θρηνήσουμε θύματα».

«Καιγόμαστε και βυθιζόμαστε δεν μπορεί να μας σώσει κανένας, ψέματα λένε όλοι», είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega o κ. Νίκος Παπαθεοδοσίου ο οποίος για τη φωτιά πρόσθεσε: Επεκτείνεται η φωτιά και ο αέρας είναι δυνατός και δεν μπορεί να μας σώσει κανένας». Οσον αφορά για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ο ο κ. Παπαθεοδοσίου τόνισε «Χαλάζι, βροχή, παγωμένος αέρας».

 

Σε ανοιχτή γραμμή Σαμαράς-Ρέντζι για το Norman Atlantic

«Είναι πολύ μεγάλη η αγωνία γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη το μεσημέρι της Κυριακής η κα. Βούλτεψη με αφορμή τα όσα συμβαίνουν από τα ξημερώματα στην Αδριατική θάλασσα με το φλεγόμενο πλοίο «Νorman Atlantic».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο: «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς. Βρέθηκε από νωρίς στο γραφείο του, ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση και παρακολουθεί. Εχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ρέντζι και οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία».

Στην επιχείρηση διάσωσης που έχει στηθεί στην περιοχή που φλέγεται το «Norman Atlantic» αναφέρεται με tweet και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση με το κρουαζιερόπλοιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με το ιταλικό Λιμενικό», αναφέρει ο κ. Ρέντζι.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ 

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται ομαλά και η επιχείρηση βαίνει καλώς και με σταθερό ρυθμό σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές. 

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της σημείωνε τα εξής:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο "NORMAN ATLANTIC" της εταιρείας "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v