Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΧΩΔΕ: Σχέδιο ΠΔ για ανακύκλωση μπαζών

Η ανακύκλωση και ο περιορισμός των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ) προωθείται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Σχέδιο ΠΔ για ανακύκλωση μπαζών
Η ανακύκλωση και ο περιορισμός των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ) προωθείται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες (κατασκευές και κατεδαφίσεις) ανέρχεται σε περίπου πέντε εκατ. τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με το κ. Σουφλιάς, ”επειδή δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησής τους, η διαχείριση των υλικών αυτών σήμερα γίνεται αποσπασματικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους”.

Με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) καθορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πλέον η υποχρέωση των τεχνικών εταιρειών να υποβάλλουν πριν από την έναρξη οικοδομικών εργασιών ή έργων υποδομών αναλυτικά στοιχεία για την διαχείριση των αποβλήτων που θα παραχθούν από την δραστηριότητά τους (στοιχεία διαχειριστή, τόπος και δραστηριότητα προέλευσης αποβλήτων, κύριος έργου, ποσότητες αποβλήτων, σύμβαση με εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης ΑΕΕΚ κ.ά).

Οι ρυθμίσεις του ΠΔ για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ εφαρμόζονται τόσο στα απόβλητα που δημιουργούνται από τα ιδιωτικά όσο και από τα δημόσια έργα.

Στα ιδιωτικά έργα το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων θα υποβάλλεται στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση ή αναθεώρηση σχετικών αδειών για ανέγερση κτιρίων, κατεδαφίσεις, επισκευές κ.ά.

Στα δημόσια έργα οι υποχρεώσεις των τεχνικών εταιρειών θα περιλαμβάνονται ως όρος είτε στην απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, είτε στη σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Για την αξιοποίηση των αποβλήτων από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις τίθενται οι ακόλουθοι συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι:

α) μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010, να αξιοποιείται κατ’ ελάχιστο το 30% σε βάρος, από το οποίο να ανακυκλώνεται τουλάχιστον 50%.

β) μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, να αξιοποιείται τουλάχιστον το 60% σε βάρος, από το οποίο να ανακυκλώνεται τουλάχιστον 50%.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει ότι σήμερα πλέον λειτουργούν στη χώρα μας 10 εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για τις συσκευασίες, τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, τα οχήματα τέλους κύκλου ζωής, τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τις ηλεκτρικές στήλες, τους συσσωρευτές και τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων.

Κατά τον κ. Σουφλιά, ”η προώθηση της ανακύκλωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε εδώ και τρία χρόνια συστηματική προσπάθεια. Μετά από εντατική δουλειά, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει μία τεράστια πρόοδο.

Έτσι, ενώ το 2003 ανακυκλώθηκε μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας παραγόμενων αποβλήτων, το 2006 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 20%, δηλαδή ανακυκλώθηκαν 886 χιλιάδες τόνοι. Φέτος, προβλέπουμε ότι το ποσοστό θα φτάσει το 23%, δηλαδή περίπου ένα εκατ. τόνοι”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v