Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα:Επιστροφή Ελλάδας σε ανάπτυξη εντός ευρώ

Αυτό που μετράει είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Τετάρτης, τόνισε η Μέρκελ. Βάση της συζήτησης το τρέχον πρόγραμμα. Τις προτάσεις του Βερολίνου για το πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός ευρωζώνης αναμένουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Ομπάμα.

Ομπάμα:Επιστροφή Ελλάδας σε ανάπτυξη εντός ευρώ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Δευτέρα πως αναμένει τις προτάσεις της Γερμανίδας καγκελάριου για το πως η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

"Αναμένω να ακούσω την πρόταση της Άγγελα για το πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στην βιώσιμη ανάπτυξη εντός ευρωζώνης" σημείωσε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως αυτή η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα βάλει η Ελλάδα στο τραπέζι στην συνάντηση του Eurogroup την Τετάρτη. "Τα ήδη ισχύοντα προγράμματα είναι η βάση της συζήτησης με την Ελλάδα," υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα περιμένει η Ελλάδα να έρθει με μια βιώσιμη πρόταση και μετά θα την συζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. 

Η πολιτική της Γερμανίας είχε πάντα στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, πρόσθεσε η κα. Μέρκελ, λέγοντας ότι οι κανόνες πάντα ήταν να κάνει προσπάθειες η Ελλάδα και να λαμβάνει αλληλεγγύη από τις χώρες της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η κα. Μέρκελ απάντησε για την Ελλάδα μετά από επισήμανση του δημοσιογράφου ο οποίος την είχε ρωτήσει σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αρχικά μόνο για την Ουκρανία και στην συνέχεια μετά την υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι δεν είπε τίποτα για την Ελλάδα, πρόσθεσε "Α, ξέχασα για την Ελλάδα ..." και προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις. 

Εξετάζεται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχει καμία απόφαση για το αν οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν με όπλα στην χώρα."Η δυνατότητα αμυντικών όπλων είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται, αλλά δεν έχω λάβει ακόμα κάποια απόφαση" είπε. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της παραμένουν δεσμευμένοι στην εύρεση διπλωματικής λύσης για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε την Ρωσία με περαιτέρω απομόνωση αν συνεχίσει την ίδια πορεία. "Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μια διπλωματική λύση, ξεκαθαρίζουμε σήμερα ότι αν η Ρωσία συνεχίσει την σημερινή πορεία, η οποία καταστρέφει την ρωσική οικονομία και πληγώνει τον ρωσικό λαό, ενώ έχει φριχτές επιπτώσεις στην Ουκρανία, η απομόνωση της Ρωσίας θα γίνει χειρότερη τόσο πολιτικά όσο και οικονομία" σημείωσε.

Ο κ. Ομπάμα διαμήνυσε ότι θα παραμείνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι θα εργαστεί με την διεθνή κοινότητα για να αυξηθεί η διπλωματική πίεση. "Είμαστε σε απόλυτη συμφωνία ότι ο 21ος αιώνας δεν αντέχει να μένουμε αδρανείς και να αφήνουμε τα σύνορα της Ευρώπης να ξανασχεδιαστούν υπό την απειλή των όπλων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v