Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bαρουφάκης: Αν δεν ένιωθα φόβο θα ήμουν πολύ επικίνδυνος

Εχουμε χάσει τα πάντα οπότε μπορούμε να «πούμε την αλήθεια στην εξουσία», υποστηρίζει στον Guardian o Γ. Βαρουφάκης. Τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα Plan B στις διαπραγματεύσεις και παρουσιάζει ως κοινό το μέλλον Ελλάδας και Ευρώπης.

Bαρουφάκης: Αν δεν ένιωθα φόβο θα ήμουν πολύ επικίνδυνος

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υπαναχώρησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δηλώνει σε συνέντευξη του στον Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην οποία τονίζει πως αν δεν ένιωθε φόβο θα ήταν πολύ επικίνδυνος.

«Ακούμε συνέχεια πως αν δεν υπογράψετε σε αυτή εδώ την γραμμή θα συμβεί ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντηση μου είναι “αφήστε τον να συμβεί”. Δεν υπάρχει σχέδιο αναδίπλωσης. Αυτό είναι το Plan B μου» υπογραμμίζει στην δημοσιογράφο του Guardian.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν τελικά επέλθει η καταστροφή και ακολουθήσει το χάος της χρεοκοπίας ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Aυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα συμβεί αν χτυπήσει την Γη ένας κομήτης. Δεν έχω ιδέα. Καμία!».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ως «μια διάσωση των γερμανικών τραπεζών» και τονίζει πως ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια. Η Ελλάδα έχει χάσει τα πάντα, οπότε ήρθε η ώρα να «πούμε την αλήθεια στην εξουσία», σημειώνει.

«Το πρόγραμμα διάσωσης δεν ήταν μια διάσωση της Ελλάδας το 2010, ήταν μια διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Η γερμανική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε πιστεύοντας ότι τα χρήματα αυτά πήγαν στους Έλληνες, η ελληνική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε πιστεύοντας ότι αυτή είναι η σωτηρία μας».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν διακρίνει το μέλλον της Ελλάδας από αυτό της Ευρώπης και δηλώνει ευρωπαϊστής και ιδεαλιστής, τονίζοντας πως «αν δεν είσαι ιδεαλιστής, είσαι κυνικός».

«Δεν μπορώ να διακρίνω το μέλλον αυτής της χώρας από το μέλλον της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά φριχτά πράγματα ξεκίνησαν από εδώ και μετά εξαπλώθηκαν. Ο ψυχρός πόλεμος είναι ένα από αυτά. Δεν ξεκίνησε στο Βερολίνο, ξεκίνησε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1944. Η μετάσταση στην ευρωζώνη ξεκίνησε από εδώ το 2010. Είμαστε απολύτως ικανοί ως Ευρωπαίοι να τα κάνουμε θάλασσα χωρίς λόγο» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά τις πολιτικές του αντιλήψεις, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει μαρξιστής, αλλά ένας «αντισυμβατικός» (erratic) ή «ελευθεριακός» (libertarian) μαρξιστής. Όπως υποστηρίζει, καταλαβαίνει καλύτερα τον κόσμο επειδή έχει διαβάσει Μαρξ, αλλά δεν θα περιέγραφε τον εαυτό του ως έναν δογματικό αριστερό (diehard leftie). Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τις δομικές αντιφάσεις του καπιταλισμού, μπορεί και να θαυμάζει τα επιτεύγματα του.

«Είναι ένα σύστημα που παράγει μαζικό πλούτο και μαζική φτώχεια. Δεν πιστεύω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό ώσπου να καταλάβεις αυτές τις αντιφάσεις και να αναρωτηθείς αν ο καπιταλισμός είναι η φυσική κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι είναι. Για αυτό είμαι αριστερός (leftwinger)».

H τρόικα κάνει «εικονικούς πνιγμούς» 

Εντωμεταξύ σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο κ. Bαρουφάκης υποστηρίζει ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα είναι φθηνότερο για τους δανειστές από ό,τι η παράταση των λήξεων των δανείων διάσωσης.

«Όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το σημερινό βάρους του χρέους της χωρίς μια νέα συμφωνία» σημειώνει σύμφωνα με το Reuters ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί το Σάββατο.

«Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την λέξη “κούρεμα χρέους”» τονίζει. «Αλλά θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα κοστίσει λιγότερο για τους δανειστές από ό,τι η επέκταση των δανείων» προσθέτει.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας με τα βασανιστήρια της CIA. «Και στη CIA υπήρξαν πολύ καλοί άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους στο waterboarding (σ.σ. εικονικοί πνιγμοί) και για αυτόν τον λόγο βρέθηκαν σε τρομακτικό ηθικό δίλημμα» υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v