Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Δεν θέλουμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Δεν θέλουμε έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη, όμως η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει το ελάχιστο των απαιτήσεων, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για σήμερα, δηλώνει. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σόιμπλε: Δεν θέλουμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Τον σκεπτικισμό του ως προς το αν στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, λέγοντας πως δεν είναι πολύ αισιόδοξος.

Ερωτηθείς για το εάν οι υπουργοί Οικονομικών θα βρουν λύση για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας στις σημερινές διαπραγματεύσεις, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι "απ' όσα έχω ακούσει αναφορικά με τις τεχνικές συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, είμαι πολύ σκεπτικός, όμως θα έχουμε σήμερα αναφορά και τότε θα δούμε".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γερμανία δεν θέλει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τους βασικούς όρους του προγράμματος διάσωσης και αυτό δεν έχει να κάνει με την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης "μόνο για χάρη ενός συμβιβασμού".

"Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της για πολύ καιρό και κανένας δεν θέλει να της δώσει πλέον χρήματα χωρίς εγγυήσεις", σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική. 

Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται "αρκετά ανεύθυνα" αυτή τη στιγμή και δεν βοηθά να προσβάλλει άλλους που έχουν στηρίξει τη χώρα στο παρελθόν (το σχόλιο αυτό είχε να κάνει με σκίτσο που δημοσιεύθηκε σε ελληνική αριστερή εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα, όπου φαίνεται ο Σόιμπλε με ναζιστική στολή να λέει "επιμένουμε στο σαπούνι από το λίπος σας, συζητάμε για το λίπασμα από τις στάχτες σας"). 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα».

Σημειώνεται ότι σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό σταθμό ZDF, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι σε "προεκλογική διάθεση και όχι σε διάθεση εργασίας".

Σαπέν: Οι Έλληνες και οι Γερμανοί έχουν τα δίκια τους

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως οι Γερμανοί έχουν δίκιο να επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, αλλά και οι Έλληνες έχουν δίκιο να λένε πως άλλαξαν κυβέρνηση και δεν θα τα κάνουν όλα όπως πριν.

Η σταθερή θέση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι σωστή, όμως θα πρέπει να αναγνωριστεί και η αλλαγή της κυβέρνησης της Ελλάδας, σημείωσε.

"Οι Γερμανοί έχουν δίκιο από μια άποψη. Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών. Θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες αυτές ανεξάρτητα από την αλλαγή της κυβέρνησης. Όμως οι Έλληνες λένε, και έχουν δίκιο, τους στηρίζω, «μόλις αλλάξαμε κυβέρνηση, άρα δεν θα τα κάνουμε όλα όπως πριν»", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί", συμπλήρωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v