Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Collateral για 3,5 μήνες έχουν οι τράπεζες

Προειδοποίηση από τον οίκο για εξάντληση των collaterals που έχουν οι τράπεζες αν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων. Εχουν χαθεί 21 δισ. ευρώ το 2015. Μόνο τα 4 δισ. ευρώ έφυγαν τον Ιανουάριο, πριν την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η JP Morgan.

JP Morgan: Collateral για 3,5 μήνες έχουν οι τράπεζες

Oι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισ. ευρώ καταθέσεις την εβδομάδα, ένας ρυθμός που αν διατηρηθεί θα εξαντλήσει όλα τα "collateral" που έχουν σε 14 εβδομάδες, υπολογίζει η JP Morgan.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση της JP Morgan πως από τα 108 δισ. ευρώ χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ήδη τα 80 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν στην διάθεση τους 28 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ένα μεγάλο μέρος των "collateral" που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες είναι στην μορφή των ομολόγων του EFSF που δόθηκαν από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης την περίοδο 2012-2013 για την διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας. 

Με βάση τους υπολογισμούς της JP Morgan, οι συνολικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το 2015 ανέρχονται σε 21 δισ. ευρώ. Μόνο τα 4 δισ. ευρώ έφυγαν τον Ιανουάριο, πριν την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. 

Η JP Morgan λαμβάνει επίσης υπόψη πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη πιάσει το "ταβάνι" των 65 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση από τον ELA, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να βασιστούν μόνο στα ομόλογα από τον EFSF. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v