Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος «ατυχήματος»

Δύο τα βασικά εμπόδια για μια συμφωνία με την Ευρώπη, τονίζει η Citi σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι ο κίνδυνος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων είναι υπαρκτός και αυξανόμενος. Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος «ατυχήματος»

Παρά την ολοκλήρωση του Eurogroup χωρίς συμφωνία ή κοινή δήλωση, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές πιθανές διαδρομές για μια συμφωνία, σημειώνει η Citigroup. Κατά την άποψή της, η συμφωνία σε δύο στάδια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της εξακολουθεί να είναι η πιο πιθανή έκβαση, αποφεύγοντας έτσι τη χρεοκοπία ή και το Grexit.

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος οι συνομιλίες να αποτύχουν είναι υπαρκτός και αυξανόμενος. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό τα τρέχον πρόγραμμα διάσωσης να λήξει χωρίς παράταση στη θέση του.

Αν και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σχετιζόταν με αύξηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων κεφαλαίου και μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ελλάδα, τονίζει η Citigroup, δεν θα συνεπάγεται αυτομάτως την αποτυχία των συζητήσεων συνολικά ή ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Κατά την άποψη της Citigroup, υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια προς μια συμφωνία σε αυτό το στάδιο. Το πρώτο είναι η πιθανότητα να χαλαρώσει ο στόχος για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το Eurogroup φέρεται να είναι έτοιμο να μειώσει το στόχο για το πλεόνασμα κάπως, αλλά με μικρότερη ευελιξία από αυτήν που απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεύτερον, απαιτείται μια δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι "προτίθεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το [τρέχον] πρόγραμμα". Η διαμάχη γύρω από τη δέσμευση αυτή είναι εν μέρει σημασιολογική, αλλά έχει επίσης και ουσιαστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα αντικατασταθούν ορισμένα υφιστάμενα διαρθρωτικά μέτρα με εναλλακτικές ή και ισοδύναμα μέτρα.

Συνολικά, η Citigroup βλέπει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν ή να οδηγηθούν σε σημείο χωρίς επιστροφή. Σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνει ότι τα άμεσα επόμενα βήματα δεν θα είναι ένα Grexit, αλλά κάποιος συνδυασμός από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και έναυσμα για νέες εκλογές ή για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό, δημοψήφισμα για τη συμφωνία διάσωσης ή τη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Σημειώνει ωστόσο ότι σε μια τέτοια εξέλιξη, αυξάνεται και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v