Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Περιορισμένος κίνδυνος ντόμινο λόγω Grexit

Θεωρούμε ότι το Grexit δεν θα προκαλέσει άμεσο ντόμινο σε βαθμό που να ωθήσει άλλες χώρες εκτός ευρώ, αν μη τι άλλο γιατί η δομή διασώσεων στην ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι το 2012, γράφει ο αναλυτής Moritz Kraemer.

S&P: Περιορισμένος κίνδυνος ντόμινο λόγω Grexit

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πιθανότατα θα συνοδευτεί από στάση πληρωμής κρατικών και εμπορικών ομολόγων της χώρας, αλλά θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις άλλες χώρες μέλη και στις αξιολογήσεις τους, αναφέρει ο οίκος Standard & Poor's.

"Μελετώντας όλες τις παραμέτρους, θεωρούμε ότι το Grexit δεν θα προκαλέσει άμεσο ντόμινο σε βαθμό που να ωθήσει άλλες χώρες εκτός ευρώ, αν μη τι άλλο γιατί η δομή διασώσεων στην ευρωζώνη είναι πιο δυναμική σήμερα από όσο ήταν στην προηγούμενη περίοδο τρόμου για Grexit το 2012," γράφει ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer.

Ειδικότερα, η δημιουργία του European Stability Mechanism, που μπορεί να προσφέρει στήριξη στις χώρες οι οποίες θα πλήττονταν από το Grexit, λειτουργεί σαν μαξιλάρι. Παράλληλα οι ελληνικοί δεσμοί με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειωθεί αισθητά, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ντόμινο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες κινήσεις στα yields των κρατικών ομολόγων δείχνουν ότι οι αγορές διαχωρίζουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας από αυτά των υπολοίπων μελών της ευρωζώνης. Ενώ τα ελληνικά yields ανεβαίνουν όσο κλιμακώνεται η αβεβαιότητα για τις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της, τα yields της υπολοιπης περιφέρειας (Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) έχουν διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of International Settlements (BIS), οι τράπεζες διεθνώς είχαν καθαρό άνοιγμα στις ελληνικές τράπεζες ύψους 77 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο 2014 σε σύγκριση με πάνω από 250 δισ. δολ. πριν από πέντε χρόνια και 126 δισ. δολ. στα τέλη του 2011.

Οι τράπεζες εκτός ευρωζώνης αύξησαν το άνοιγμά τους στα 27 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Οι εξελιξεις αυτές δείχνουν ότι ο κίνδυνος ντόμινο λόγω των ελληνικών ανοιγμάτων έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά τη μείωση στο άνοιγμα, η S&P θεωρεί ότι, σε περίπτωση Grexit, οι εκτεθειμένες τράπεζες θα χρειαστούν χρηματοπιστωτική στήριξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v