Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην αγορά ακινήτων

Ψύχραιμοι μέχρι σήμερα οι «παίκτες» στο real estate. Φόβοι για σοβαρές επιπτώσεις από το πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και από την «έξοδο» ξένων επενδυτών. Τι θα μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα. Οι κρίσιμοι διαγωνισμοί.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην αγορά ακινήτων

Ελάχιστα επηρεάστηκε η αγορά ακινήτων από την πολιτική αναταραχή του τελευταίου τριμήνου, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες με την παράταση του σημερινού κλίματος, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες θα έχει το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και η διστακτικότητα ξένων επενδυτών που έβλεπαν θετικά την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Οσοι ασχολούνται με τις μεγάλες επενδύσεις στην αγορά real estate υποστηρίζουν πως έχει ήδη χαθεί το πρώτο τρίμηνο και πιθανώς θα χαθεί και το δεύτερο. Το 2014 υπήρξε έτος-ρεκόρ σε τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων καθώς άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως και πέρυσι είχε χαθεί το πρώτο τετράμηνο εξαιτίας των αμφιβολιών για το φορολογικό καθεστώς, αλλά προσθέτουν πως και η νέα κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση για τους φόρους στα ακίνητα.

Από μια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων NAI Hellas τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή λίγο πριν κορυφωθεί η πολιτική αναταραχή, προέκυψε πως υπήρξε σαφής διάθεση των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά με επίκεντρο τον τουρισμό και την ψυχαγωγία. Οι ίδιοι θεωρούσαν πως οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι, μαζί με τις συχνές ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς και την περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς, αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια για την είσοδό τους.

Οι ξένοι επενδυτές ανέμεναν αποδόσεις περί το 12% από την ελληνική αγορά. Εκτός από τον τουρισμό, το ενδιαφέρον τους επικεντρώνονταν και στα γραφεία, τη λιανική και τα logistics.

Τώρα στην αγορά υποστηρίζουν πως οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής, αν δεν έχουν ήδη απομακρυνθεί περιμένοντας να επανέλθουν οι ισορροπίες στην ελληνική οικονομία. Θεωρούν πως τυχόν ολοκλήρωση διαγωνισμών όπως αυτός του Αστέρα Βουλιαγμένης στον οποίο εμπλέκονται ηχηρά διεθνή ονόματα (κρατικά επενδυτικά οχήματα από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ καθώς και η τουρκική Dogus) μπορεί να προσφέρει τα θετικά σημάδια που ψάχνουν οι ξένοι.

Για να προχωρήσει η υπόθεση του Αστέρα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ). Σε εκκρεμότητα είναι και άλλοι διαγωνισμοί στους οποίους υπάρχουν ανάδοχοι, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες όπως στην περίπτωση της Αφάντου στη Ρόδο.

Οσον αφορά τις συναλλαγές και τις τιμές στον τομέα των διαμερισμάτων, στελέχη της αγοράς όπως ο κ. Κων/νος Βεντούρας από τη RE/MAX Εν Οίκω, μέλος του πολυεθνικού ομίλου RE/MAX International, θεωρούν πως οι Ελληνες ήταν περισσότερο ψύχραιμοι στην τελευταία κρίση επειδή είχαν ξαναδεί αντίστοιχες εικόνες στο πρόσφατο παρελθόν.

«Αν υπήρχαν κάποιοι που ανέβαλαν την αγορά ακινήτου εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής, υπήχαν και κάποιοι που επιτάχυναν μια αγοραπωλησία» λέει ο κ. Βεντούρας. Η ψύχραιμη στάση αγοραστών και πωλητών συνέβαλε και στη διατήρηση των τιμών οι οποίες ούτως ή άλλως προβλέπεται πως φέτος θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Το 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν 7,5% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το 2013 η αντίστοιχη πτώση είχε προσεγγίσει το 10,9%.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΤτΕ, η πτώση τιμών ήταν μεγαλύτερη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) καθώς και στα παλαιότερα διαμερίσματα, ηλικίας άνω των πέντε ετών. Για το σύνολο του 2014, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2013 ήταν 6,6% για τα «νέα» διαμερίσματα, έναντι 10,9% το 2013, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 8,0% το 2014, έναντι 10,8% το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v