Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύει» ο Τσακαλώτος τα περί ρήξης με την ΕΕ

Την αισιοδοξία του ότι η αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους είναι πιο κοντά από ποτέ υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις πρωινές δηλώσεις περί ρήξης. Οι κυβερνητικές διαρροές περί στάσης πληρωμών και η διόρθωση.

«Μαζεύει» ο Τσακαλώτος τα περί ρήξης με την ΕΕ

«Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος, μετά τις πρωινές του δηλώσεις στο Star όπου αναφερόταν στο ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους.

«Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, κύκλοι του Μαξίμου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από προηγούμενες διαρροές περί διακοπής πληρωμών από την Αθήνα. Η αρχική διαρροή υπογράμμιζε ότι έχει καταστεί σαφές σε ευρωζώνη και ΔΝΤ ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. 

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι σε διορθωτική ανακοίνωση λίγο μετά, «η συγκεκριμένη αναφορά «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο».

Ευ. Τσακαλώτος: Είμαστε έτοιμοι και για τη ρήξη

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάει στη ρήξη με του δανειστές της χώρας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνουν αποδεκτές εξέφρασε νωρίτερα μιλώντας στο Star ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.

«Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων επέμεινε ότι ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη και συγχρόνως ότι βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο.

«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ' αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», συμπλήρωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v