Ποιοι «κινδυνεύουν» από την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Οι επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση για να κλείσει την πόρτα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Πόσοι ασφαλισμένοι χάνουν τη δυνατότητα με βάση τα δύο σενάρια. Τι έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ποιοι «κινδυνεύουν» από την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης για «κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Το πρώτο αφορά την αύξηση από 2 έως και 7 χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσων σήμερα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει έως το 2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν και το προβλεπόμενο (το 2012) όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Από τους περίπου 250.000 - 270.000 ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει ή έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι περίπου 150.000 έχουν ήδη κλειδώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να φύγουν όποτε το επιθυμούν.

Συνεπώς, σύμφωνα με το πρώτο αυτό σενάριο, στο στόχαστρο μπαίνουν 120.000 ασφαλισμένοι, με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 - 7 χρόνια. Εφόσον βέβαια αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά και προφανώς θα ξεκινήσει από το 2016, ή στη χειρότερη περίπτωση από το β' εξάμηνο του 2015.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα θιγούν μητέρες με ανήλικα τέκνα, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και ασφαλισμένοι πριν από το 1983.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, πιθανότερο θεωρείται το δεύτερο σενάριο, που αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μιας μικρής υποομάδας ασφαλισμένων, που δεν εξαιρούνται από την ομπρέλα προστασίας που ανοίγει το υπουργείο Εργασίας και πιθανότατα θα υποστούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

Βέβαια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων. Εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τις 30.000, κυρίως ασφαλισμένοι στο δημόσιο, με 25ετία που υπό ειδικά καθεστώτα μπορούν να λάβουν σήμερα πρόωρη σύνταξη (όχι πλήρη) μεταξύ 55 και 62 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών όπως έχουν τονίσει εδώ και πολύ καιρό, ζήτησαν να κλείσει άμεσα κάθε πόρτα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 για μειωμένη και τα 67 για πλήρη σύνταξη. Η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους ασφαλισμένους και συζητά πλέγμα κινήτρων παραμονής στην αγορά (ακόμη και σε ανέργους) και περιορισμού των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Ρούλα Σαλούρου salourou@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v