Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πονοκέφαλος» στη Συγγρού λόγω συμφωνίας και... δημοσκοπήσεων

Εξακολουθεί να διχάζει η εν αναμονή συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων. Ξορκίζει εκλογές και δημοψήφισμα ο Αντώνης Σαμαράς. Οξεία κριτική στην κυβέρνηση, με το μυαλό στον «ευρωπαϊκό συνασπισμό».

«Πονοκέφαλος» στη Συγγρού λόγω συμφωνίας και... δημοσκοπήσεων

Η καθυστέρηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, εκτός από τις προφανείς αναταράξεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκαλεί εξίσου σοβαρά προβλήματα και στην αντιπολίτευση. Ειδικά στη Ν.Δ. ο πονοκέφαλος είναι έντονος, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα δείχνει διχασμένη όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη Βουλή και ενώ οι δημοσκοπήσεις (με τελευταία χθες της Public Issue για την Αυγή της Κυριακής) επιμένουν να δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ιστορικά χαμηλά, εντελώς ξεκομμένη από την κοινωνία.

Με τις πρωτοβουλίες του ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα αφενός με την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα στο δρόμο προς την Εθνική Συνδιάσκεψη και αφετέρου με τη σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του.

Σε συνομιλίες με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από μια επώδυνη συμφωνία (το πιο πιθανό), μέχρι κάλπες για εκλογές ή δημοψήφισμα, εξαιτίας των τριβών εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελίξεις για τις οποίες δηλώνει απόλυτα αντίθετος και τις ξορκίζει σε κάθε ευκαιρία, τόσο για λόγους εθνικού συμφέροντος όσο και στο πλαίσιο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, έχει πάντα στο μυαλό του το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που προς ώρας τουλάχιστον δεν φαίνεται να προχωρά, αφού άπαντες βρίσκονται σε στάση αναμονής εν όψει διαπραγματεύσεων.

Χθες, από το Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε η προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ. με θέμα την ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε και πάλι υπέρ «μιας μεγάλης συνεννόησης με όλες τις δυνάμεις που θέλουν να σωθεί η χώρα», με βασική προϋπόθεση όμως την αλλαγή της σημερινής εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό εγκαλώντας τον ότι εξελέγη με ψέματα, επανέλαβε πως η Ν.Δ. δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν αναμένοντας τους όρους της συμφωνίας, ξεκαθάρισε πάντως ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει να πάει η χώρα στα βράχια ούτε σε διπλό νόμισμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η στάση της Ν.Δ. πιθανόν να εξαρτηθεί και από το αν είναι διασφαλισμένη η κυβερνητική συνοχή για να περάσουν τα μέτρα.

Αν ο κίνδυνος καταψήφισης της συμφωνίας είναι υπαρκτός, θεωρείται βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφανθεί θετικά, ανεξαρτήτως των συνοδευόμενων όρων. Διαφορετικά, εφόσον δηλαδή οι 151 απαιτούμενες ψήφοι εξασφαλίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η Ν.Δ. θα καθορίσει υπό άλλους όρους τη στάση της.

Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ

Οι βουλευτές, μολονότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι της λογικής «να έρθει πρώτα η συμφωνία, να την αξιολογήσουμε και μετά θα αποφασίσουμε», αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο να τοποθετούνται πιο συγκεκριμένα, κάνοντας ακόμα πιο εμφανές το χάσμα. Σύγχυση επικρατεί και για την πρόσφατη συμφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο, με βάση την οποία πριν από την οριστική απόφαση για τη στάση του κόμματος θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πολλοί θεώρησαν ότι εκεί, από την πλειοψηφία, θα οριστεί τι θα πράξει στη Βουλή η Ν.Δ., όμως, όπως διέρρευσε στη συνέχεια από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αυτός θα είναι που θα έχει τον τελικό λόγο, αφού προηγουμένως ακούσει τους βουλευτές του.

Εκτός πάντως από την Κ.Ο., θέση στο ζήτημα έχουν αρχίσει να παίρνουν και άλλα γαλάζια στελέχη. Έτσι, 25 πρόεδροι Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία του εξέφρασαν τη γνώμη ότι η συμφωνία πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί και από τη Ν.Δ. και να περάσει, διότι το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Επίσης, ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί πριν στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, όπου συμμετέχουν και οι ίδιοι ως πρόεδροι ΝΟΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v