Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Στο τραπέζι παράταση προγράμματος ως και το Δεκέμβρη

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περιμένει για την υπογραφή του τρίτου μεγάλου προγράμματος με τους δανειστές ως και τον Δεκέμβριο, υποστηρίζει η WSJ. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και το σενάριο νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

WSJ: Στο τραπέζι παράταση προγράμματος ως και το Δεκέμβρη

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές μπορούν να περιμένουν ως και το Φθινόπωρο για να σφραγίσουν μια τρίτη συμφωνία διάσωσης για την χώρα, εκτιμά η Wall Street Journal.

Όπως μεταδίδει η αμερικάνικη εφημερίδα, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για «πακετάρισμα» των δόσεων προς το ΔΝΤ, η πρώτη μεγάλη πληρωμή είναι στις 30 Ιουνίου, όταν πρέπει να καταβάλλει 1,6 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό αναμένεται ένα «staff-level agreement» ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς ως το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους που θα συνοδεύουν μια νέα παροχή βοήθειας και την παράταση του προγράμματος πέρα από τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την WSJ, μια παράταση θα κρατήσει ως τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα ως τον Δεκέμβριο.

«Η παράταση θα έδινε στα εθνικά κοινοβούλια, στην Ελλάδα και στις πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία, αρκετό χρόνο για να ψηφίσουν την τροποποιημένη συμφωνία διάσωσης και να εγκρίνουν την πρώτη εκταμίευση, που θα περιλαμβάνει όλα ή μέρος από τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, πριν τις 30 Ιουνίου» γράφει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας.

Η εκταμίευση αυτή θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων για τις ελληνικές τράπεζες. Η WSJ υπολογίζει πως το όριο για τα έντοκα θα αυξηθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ, όπως και τον Αύγουστο του 2012.
Τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και τα έντοκα θα δώσουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την WSJ, από την στιγμή που οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριζαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πως έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν τουλάχιστον δύο πληρωμές στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, μπορεί να υποθέσει κανείς πως η Ελλάδα έχει ακόμα περίπου 600 εκατ. ευρώ στο ταμείο της.

Μαζί με τα επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ, το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας θα ανέβει στα 6 δισ. ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την πληρωμή των 1, 6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, όπως και των 450 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο τον Ιούλιο και των 3,4 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα. Στο τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα έχει μείνει με 550 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή δανείου είναι στις 20 Αυγούστου, τα 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

«Αυτό είναι καλό, γιατί πολλά μπορούν να συμβούν στο ενδιάμεσο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Νέα κυβέρνηση συνεργασίας ή εκλογές

Σύμφωνα με την WSJ, υπάρχει η πιθανότητα ο κ. Τσίπρας να χάσει την στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού και να αναγκαστεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας ή να προκηρύξει εκλογές, πιθανότατα στις 5 Ιουλίου. Το πιθανότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας θα κέρδιζε τις εκλογές αυτές και θα συγκροτούσε έναν νέο συνασπισμό με λιγότερο σκληροπυρηνικούς βουλευτές, που θα είχαν την βούληση να στηρίξουν τις προσπάθειες του να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με το εμπόδιο αυτό να έχει ξεπεραστεί, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές θα μπορούσαν τότε να προχωρήσουν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση: την συμφωνία σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Χωρίς περαιτέρω δάνεια διάσωσης, το ΔΝΤ δεν πρόεκτια να εκταμιεύσει νέες δόσεις από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Πρόκειται για περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο EFSF δεν θα δώσει την τελική δόση των 1,8 δισ. ευρώ χωρίς το ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή πριν τις 20 Αυγούστου, η ευρωζώνη πρέπει να πει στο ΔΝΤ ότι έρχεται ένα τρίτο πακέτο. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν θα πληρώσει χωρίς να έχει εγκριθεί επίσημα τρίτο πακέτο, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι μια ισχυρή δέσμευση θα αρκεί.

Με τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, η Αθήνα θα έχει περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Μετά την πληρωμή 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα μπει στον Σεπτέμβριο με 3,5 δισ. ευρώ, αρκετά για να πληρώσει τις υποχρεώσεις ως τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v