Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Σε σκληρή γραμμή σήμερα η Μέρκελ

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπερεκτιμά την προθυμία της Άνγκελα Μέρκελ να συμβιβαστεί σήμερα για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Bloomberg: Σε σκληρή γραμμή σήμερα η Μέρκελ

Ο Αλέξης Τσίπρας «δοκιμάζει» την υπομονή της Άνγκελα Μέρκελ, βάζοντας σε κίνδυνο την καλύτερη ελπίδα που έχει για να διατηρήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει πως θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη, ωστόσο ο Τσίπρας μάλλον υπερεκτιμά την προθυμία της να συμβιβαστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για την βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης.

Η στάση της Μέρκελ στηρίζεται από εκτίμηση της καγκελαρίας ότι η οικονομική επίπτωση στη Γερμανία μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα περιορίζονταν στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, ανέφερε η πηγή. Καθώς η Μέρκελ σκληραίνει τον τόνο της, θα φέρει αυτούς τους υπολογισμούς στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, λέει το πρακτορείο.

«Η Μέρκελ εξακολουθεί να τείνει το χέρι προς τους Έλληνες, όμως είναι αρκετά ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι δεν θα κινηθεί πέρα από το μέσο του τραπεζιού για να σφραγίσει μια συμφωνία με κάθε κόστος», σχολίασε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING-DIba AG. «Οι έλληνες πρέπει να ξυπνήσουν γρήγορα και να καταλάβουν πως η Γερμανία έχει κάνει τα μαθήματά της και έχει υπολογίσει πως ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο».

Καθώς Μέρκελ και Τσίπρας ετοιμάζονται να συναντηθούν, προκειμένου να προσπαθήσουν να λύσουν την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, η Μέρκελ εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη αν ο Τσίπρας είναι ιδεολόγος ή ρεαλιστής που ενδιαφέρεται να κλείσει μια συμφωνία, ανέφερε άλλη πηγή που γνωρίζει την στρατηγική της γερμανίδας καγκελαρίου. 

Καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγεται ότι ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, η καγκελαρία έχει ζητήσει συμβουλές από τις ευρωπαϊκές αρχές σε ότι αφορά την "τρύπα" που θα άφηνε στον γερμανικό προϋπολογισμό μια ελληνική χρεοκοπία, ανέφερε πηγή. Η επίπτωση πιθανότατα θα ήταν 40 δισ. ευρώ σε διάρκεια 40 ετών, αρχής γενομένης από το 2020, όταν η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα ευρωπαϊκά δάνεια, έναντι των πρόσφατων εκτιμήσεων του DIW για "τρύπα" 70 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, μιλώντας στο κόμμα της, η Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρώπη θα "δείξει αλληλεγγύη όταν είναι ορατές οι προσπάθειες της χώρας", ενώ αμφισβήτησε το νόημα της έκτακτης συνόδου, λέγοντας πως θα είναι απλά λόγια αν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων. 

Ερωτηθείς αν η Μέρκελ είναι πρόθυμη να σώσει την Ελλάδα με κάθε κόστος, κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως τα σχόλια της καγκελαρίου έχουν καταστήσει ξεκάθαρη τη στάση της και πως δεν έχει κάτι άλλο να σχολιάσει. .

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v