Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Χωρίς... capital controls οι πληρωμές

«Ολα για τα έσοδα» το σύνθημα στο ΥΠΟΙΚ μετά την τρύπα 1,7 δισ. στο 5μηνο. Καταργείται προσωρινά το όριο των €250 για τις πληρωμές στο γκισέ. Δεν θα χάνονται οι ρυθμίσεις όσο διαρκεί η τραπεζική αργία. Τι θα γίνει με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Εφορία: Χωρίς... capital controls οι πληρωμές

Χωρίς περιορισμούς και όρια στις πληρωμές φόρων, θα λειτουργήσουν τις ημέρες της τραπεζικής αργίας οι εφορίες, οι οποίες ανοίγουν και πάλι τα γκισέ τους προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση υποχρεώσεων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά.

Μπορεί το όριο στις αναλήψεις να ορίσθηκε στα 60 ευρώ ημερησίως, ωστόσο αυτό δεν επιτρέπει αναστολή των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, καθώς η είσπραξη των φόρων είναι εκ των ων ουκ άνευ σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία που δίδεται κυριολεκτικά μάχη για την εξασφάλιση των κονδυλίων προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Η «τρύπα» των 1,7 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο του έτους, τρομάζει ακόμα και τους πιο ψύχραιμους στο οικονομικό επιτελείο και το «σύνθημα» που κυριαρχεί είναι «όλα για τα έσοδα».

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν ότι ποσό μπορούν, ενώ στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν γίνεται καμιά αναφορά σε συμψηφισμούς με τις επιστροφές φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ που εκκρεμούν από πέρυσι).

Για να διευκολυνθούν οι πληρωμές, η ΓΓΔΕ, καταργεί προσωρινά το όριο των 250 ευρώ μέχρι του οποίου μπορούσε να πληρώσει κάποιος στο γκισέ της εφορίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΔΕ, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

* Για υποχρεώσεις καταβολής βεβαιωμένων ή και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές σήμερα και καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ's), με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κλπ) στις κατά τόπους εφορίες. 

* Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους προαναφερθέντες τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα χάνονται οι ρυθμίσεις. Αυτό αφορά και τις αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24.6.2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29.6.2015 και μετά.

*Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές, ισχύουν τα προαναφερόμενα.

*Όσον αφορά στα Τελωνεία, τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-Banking. Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές οδηγίες στην Διαδικτυακή Πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.icisnet.gr.

Εναλλακτικά, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή, για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, οι πληρωμές δύνανται να πραγματοποιούνται τόσο με μετρητά, χωρίς περιορισμό στο ποσό, όσο και με επιταγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v