Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λειτουργία 5 νέων εμπορικών κέντρων στο 2007-2008

Τουλάχιστον 5 μεγάλα εμπορικά κέντρα πέραν των υφισταμένων αναμένεται να λειτουργήσουν στη διετία 2007-2008, ενώ προετοιμάζονται και μικρότερες επενδύσεις σε επίπεδο. Η τάση υπέρ των εμπορικών πολυχώρων, είτε με τη μορφή των εμπορικών κέντρων είτε με τη μορφή των πολυκαταστημάτων, συνεχίζει να ενισχύεται στην εγχώρια αγορά.

Λειτουργία 5 νέων εμπορικών κέντρων στο 2007-2008
της Πέννυς Κούτρα

Η τάση υπέρ των εμπορικών πολυχώρων, είτε με τη μορφή των εμπορικών κέντρων είτε με τη μορφή των πολυκαταστημάτων, συνεχίζει να ενισχύεται στην εγχώρια αγορά και υποστηρίζεται από την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Η θετική υποδοχή του μοντέλου των εμπορικών πόλων κατ’ αρχάς στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκροτήθηκαν περιφερειακές αγορές στα δυτικά και στα ανατολικά της πόλης, και αργότερα στην Αθήνα, με τη δημιουργία του εμπορικού πάρκου του αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος”, οδηγεί ήδη σε νέες επενδύσεις σε μεγάλες περιφερειακές ελληνικές πόλεις.

Ήδη προετοιμάζονται εμπορικά πάρκα στα Γιάννενα και στη Λάρισα, με πιθανούς μισθωτές την αλυσίδα ΙΚΕΑ αλλά και άλλα μεγάλα σήματα της εγχώριας λιανικής.

Μία ακόμη πτυχή της νέας οργάνωσης την οποία αποκτά η ελληνική λιανική αγορά είναι η δημιουργία των πρώτων ουσιαστικά εμπορικών malls, τα οποία κερδίζουν έδαφος ως κατάλληλη επιλογή στέγασης για τους επαγγελματίες αλλά και ως λύση για τους καταναλωτές.

Μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, κ. Θεόδωρο Βάρδα, ως συνέπεια της αλματώδους αύξησης των ενοικίων και του ”αέρα” εισόδου στα καταστήματα των παραδοσιακών αγορών, θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων, τα οποία στο άμεσο μέλλον αναμένεται να καταλάβουν το 35% της αγοράς λιανικής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι παραδοσιακές αγορές θα παραμείνουν ισχυρές, αλλά τα ενοίκια και ο ”αέρας” εισόδου θα εξορθολογιστούν, ενώ οι περιφερειακές αγορές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με αδιάθετα ακίνητα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες διεθνών οίκων, η ελληνική αγορά, η οποία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, θα μπορούσε να υποδεχτεί νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 500.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ήδη λειτουργούν τα αμιγώς εμπορικά κέντρα της Lamda Development στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσφατα λειτούργησε και η επέκταση του Sanyo - Carrefour στο Mαρούσι με την επωνυμία Avenue, τα οποία αποφέρουν σημαντική κερδοφορία και αυξάνουν διαρκώς τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς τους.

Νέα projects

Με βάση τις προγραμματισμένες επενδύσεις δε, πέραν των υφισταμένων, αναμένεται να λειτουργήσουν στη διετία 2007 - 2008 τουλάχιστον πέντε μεγάλα εμπορικά κέντρα, ενώ προετοιμάζονται και μικρότερες επενδύσεις σε επίπεδο πολυκαταστημάτων ή υπερκαταστημάτων.

Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται το νέο κέντρο της Lamda Development στο κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι, στο οποίο θα ενταχθεί καινούργιο πολυκατάστημα με διαχειριστή τη NorthLandmark, νέα εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι μέτοχοι των Αττικών Πολυκαταστημάτων.

Στα Μεσόγεια, η REDS προωθεί στην έκταση της Κάντζας την κατασκευή εμπορικού κέντρου άνω των 80.000 τ.μ., έχοντας υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία La Societe Generale Immobilliere Espagne (LSGIE) με τίμημα 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, για το δεύτερο ακίνητο της εταιρείας στη Γυαλού Σπάτων, συνολικής έκτασης 133 στρεμμάτων, έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πολυεθνικό κολοσσό McArthur Glen για την κατασκευή εκπτωτικού χωριού με 125 καταστήματα σε έκταση 25.000 τ.μ. Tο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, νέα εμπορικά κέντρα θα κατασκευαστούν στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου η κοινοπραξία Sierra Xαραγκιώνης θα αξιοποιήσει 45.000 τ.μ., ενώ επιπλέον 50.000 τ.μ. με εμπορικές χρήσεις θα αναπτυχθούν στη διεθνή ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες.

Mέχρι την άνοιξη του 2007 θα είναι επίσης έτοιμο το κατάστημα Public, επιφάνειας 7.000 τ.μ., συμφερόντων του κ. Π. Γερμανού στο Σύνταγμα, δίπλα στο City Link (στο κτίριο του Mετοχικού Tαμείου Στρατού), ένα εμπορικό κέντρο συνολικής επιφάνειας άνω των 55.000 τ.μ., το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, ενώ εντός του 2008 έχει προγραμματιστεί και η επαναλειτουργία του ιστορικού Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας, με τη μορφή πολυκαταστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v