Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Τρία σημεία που θα κρίνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας

Ο Αλ. Μωραιτάκης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι η «πολιτική σταθεροποίηση» σήμερα τίθεται ως πρώτη προϋπόθεση για την οικονομική σταθεροποίηση. Yπογραμμίζει ότι τελικά ο πρωθυπουργός κράτησε υπεύθυνη στάση.

Μωραϊτάκης: Τρία σημεία που θα κρίνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας
Eπιστολή στον Αλ. Τσίπρα απέστειλε ο κ. Αλ. Μωραιτάκης.

Σε αυτή ο κ. Μωραιτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τονίζει μεταξύ άλλων «πως η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που θα ήταν πολύ σημαντικό με δημόσια τοποθέτησή να δηλώσετε από τώρα το χρόνο διενέργειας των επόμενων εκλογών, στο πέρας της τετραετίας, καλώντας επιπλέον και τα κόμματα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης να στηρίξουν με την ψήφο τους τα νομοσχέδια των μεταρρυθμίσεων που θα έρθουν, ώστε να μην αντιμετωπίσετε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.

Η «πολιτική σταθεροποίηση» σήμερα τίθεται ως πρώτη προϋπόθεση για την οικονομική σταθεροποίηση, σημειώνει ο κ. Μωραιτάκης.

Η επιστολή του Αλ. Μωραιτάκη

«Aξιότιμο Κύριο Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

15 Ιουλίου 2015

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα ήθελα καταρχήν να σας εκφράσω την ικανοποίησή μου που, έστω μετά από πέντε περίπου μήνες πολιτικής αδράνειας στα θέματα της οικονομίας, την ύστατη ώρα που ετέθη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα της αποβολής της χώρας από την Ευρωζώνη κρατήσατε υπεύθυνη στάση. Η μετάβαση σε άλλο νόμισμα, ειδικά μετά από πέντε χρόνια λιτότητας θα έδινε τη χαριστική βολή στην οικονομία και τη δημοκρατία μας, ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα.

Προ των κρίσιμων εκλογών του Ιανουαρίου σας είχα απευθύνει με επιστολές μου τα κρίσιμα ερωτήματα και το σχέδιό σας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επιτρέψτε μου σήμερα έξι μήνες μετά, να θέσω υπόψη σας τρία ζητήματα που κατά την κρίση μου θα κρίνουν το κατά πόσο θα πετύχετε να σταθεροποιήσετε την οικονομία που σήμερα βρίσκεται σε κώμα.

- Για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος δεν υπάρχει σήμερα ικανή ομάδα στο οικονομικό επιτελείο που να έχει γνώση της αγοράς. Η ανάδειξη σε ρόλους συμβούλων ανθρώπων με περγαμηνές της αριστεράς αλλά χωρίς την πραγματική εμπειρία στην πράξη θα θέσει σε κίνδυνο την επαναφορά της οικονομίας από το κώμα και κατ' επέκταση θα τορπιλίσει κάθε προοπτική ανάπτυξης. Ήδη, επιτρέψτε μου, έχετε υποπέσει στο ίδιο λάθος και εσείς όπως και όλοι οι προηγούμενοι να τοποθετείτε καθηγητές σε κρίσιμες θέσεις που έχουν μόνο θεωρητικές γνώσεις. Ειδικά στο οικονομικό επιτελείο οι καθηγητές, έχει αποδειχθεί, δεν είναι σε θέση να διορθώσουν τα πράγματα αλλά κατά βάση μόνο συζητούν για αυτά. Επίσης οι θεωρητικοί καθηγητές κατά κανόνα αγνοούν την πράξη της αγοράς και όπως έχει αποδειχθεί δεν γνωρίζουν τα φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης που εφαρμόζουν ξένες ευρωπαϊκές χώρες ανάπτυξης που έχουν ευφυείς και έμπειρους πολιτικούς. Κορυφαίο αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα ο μέχρι πρότινος υπουργός οικονομικών που κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο και την οικονομία σε κώμα.

- Στη σύνταξη του νέου Μνημονίου, που ακόμη δεν έχετε ξεκινήσει, αντίθετα προς την πρακτική των προηγούμενων δύο μνημονίων που τα έγραφαν οι ξένοι και τα ενέκριναν οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα ήταν πολύ σημαντικό να ορίσετε Ομάδα Εργασίας υπό τη δική σας επίβλεψη που θα συγγράψει το κείμενο του Μνημονίου. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική του, ενώ επιπλέον θα ενισχύσει το αίσθημα «ιδιοκτησίας» πάνω στις μεταρρυθμίσεις που τόσο λείπει από το ελληνικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

- Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που θα ήταν πολύ σημαντικό με δημόσια τοποθέτησή σας να δηλώσετε από τώρα το χρόνο διενέργειας των επόμενων εκλογών, στο πέρας της τετραετίας, καλώντας επιπλέον και τα κόμματα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης να στηρίξουν με την ψήφο τους τα νομοσχέδια των μεταρρυθμίσεων που θα έρθουν, ώστε να μην αντιμετωπίσετε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Η «πολιτική σταθεροποίηση» σήμερα τίθεται ως πρώτη προϋπόθεση για την οικονομική σταθεροποίηση.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσω τις καλές σας προθέσεις για το δημόσιο συμφέρον και το πνεύμα της επιστολής μου δεν είναι αντιπολιτευτικό. Σας επικοινωνώ την αγωνία μου εκ της θεσμικής μου ιδιότητας ως εκπροσώπου της αγοράς που σήμερα κυριολεκτικά πνίγεται από τις κλειστές τράπεζες, την οικονομική και την πολιτική αβεβαιότητα.

Δεν σας ζητώ να απαντήσετε ευθέως στα ερωτήματα μου αλλά να τα λάβετε υπόψη σας στο σχεδιασμό που κάνετε.

Εύχομαι ειλικρινά να σας φωτίσει ο Θεός στα επόμενα βήματα σας.

Με τιμή,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v