Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσχέδιο προϋπολογισμού στα μέτρα... Μνημονίου

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους στόχους και τις παραδοχές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές το προσχέδιο για την αποφυγή αντιδράσεων. Σε αλλαγές από... Νοέμβρη ποντάρει το οικονομικό επιτελείο μετά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Στο Eurogroup της Δευτέρας η πρώτη αποτίμηση.

Προσχέδιο προϋπολογισμού στα μέτρα... Μνημονίου

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, λίγες εκπλήξεις εκτιμάται πως θα έχει. Πατάει στις προβλέψεις του Μνημονίου και αναλόγως των δεδομένων που θα προκύψουν μέχρι το Νοέμβριο, οπότε θα κατατεθεί το τελικό κείμενο, αναμένονται αλλαγές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εγγράψει στο προσχέδιο ότι λέει το Μνημόνιο τόσο για την ύφεση, όσο και για το πρωτογενές αποτέλεσμα παρ' ότι στους κόλπους του ζυμώνονται εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις.

Η ύφεση φέτος προσδιορίζεται στο 2,3% και στο 1,3% το 2016 και το πρωτογενές αποτέλεσμα δίνει έλλειμμα 0,25% για φέτος και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, ότι η ύφεση φέτος θα είναι ηπιότερη και η χρονιά θα κλείσει κοντά στο 1,5%. Αποφάσισε όμως η ηγεσία του να μην αλλάξουν τώρα οι στόχοι, καθώς δεν έχει γίνει η σχετική κουβέντα με τους δανειστές. Πως βλέπουν δηλαδή και αυτοί τις προβλέψεις για το ΑΕΠ. Η σχετική συζήτηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και οι νέες εκτιμήσεις θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Με βάση τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τη Δευτέρα και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-19 το οποίο συνιστά αγκάθι. Θα πρέπει να ενσωματώνει διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα αποφέρουν 0,75% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ (ή περίπου 450 εκατ. ευρώ) για το 2018, με παράλληλο καθορισμό ανωτάτων ορίων για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο.

Μένει να φανεί, κατά πόσο αυτά τα μέτρα εξειδικεύονται ή περιγράφονται στο... φλου.

Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία, τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο. Κυρίως όμως θα σφραγίσει με δεσμεύσεις πολιτικές την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων για να φτάσουν στην ώρα τους τα 2+1 δισ. ευρώ των επομένων δόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v