Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς θα μετατραπούν οι προνομιούχες

Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ και τι προβλέπει ο νέος νόμος. Μετατροπή στο 50% της ονομαστικής αξίας βλέπει η αγορά. Σήμερα η έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου. Τι ισχύει για την περίπτωση της τράπεζας Αττικής.

Τράπεζες: Πώς θα μετατραπούν οι προνομιούχες

Υποχρεωτική μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου σε κοινές με discount επί της ονομαστικής αξίας που θα οριστεί από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, έδειξε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ ξεκαθαρίζει την κατεύθυνση για το καυτό θέμα των προνομιούχων μετοχών του νόμου Αλογοσκούφη, σημειώνοντας ότι εφόσον το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing) και για τις προνομιούχες μετοχές.

Σε ποια αποτίμηση θα μετατραπούν οι προνομιούχες σε κοινές θα καθοριστεί από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που ψηφίστηκε το Σάββατο, καμία συστημική τράπεζα δεν εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση μετά τον συνυπολογισμό του κεφαλαιακού ελλείμματος που προκύπτει από το βασικό σενάριο και το AQR.

Ο ίδιος νόμος όμως προβλέπει ότι για τις τράπεζες με καθαρή θετική θέση που λαμβάνουν κρατική βοήθεια για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου, θα υπάρξει υποχρεωτική μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές με συντελεστή επί της ονομαστικής αξίας που αναμένεται να οριστεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής θα οδηγεί σε discount της τάξης του 50%, γεγονός που σημαίνει ότι το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει έως και το 50% της κρατικής βοήθειας που έδωσε σε Εθνική και Eurobank (περίπου 1,15 δισ. ευρώ).

Στην Τράπεζα Αττικής που εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, θα υπάρξει απομείωση ονομαστικής αξίας κοινών και προνομιούχων μετοχών μέχρι του σημείου που να μηδενίσει η καθαρή θέση της τράπεζας.

Με δεδομένο ότι οι προνομιούχες είναι τίτλοι χαμηλότερης διαβάθμισης σε σχέση και με τα υβριδικά, εφόσον υπαχθούν στο burden sharing η παραπάνω διαδικασία είναι αυτόματη.

Σημειώνεται ότι για την τύχη τους υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες, με την αρχική πρόταση να προβλέπει τη διατήρησή τους ως έχουν και την αποπληρωμή τους στη λήξη.

Η Eurobank αποτελεί την τράπεζα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να μην «πειράξει» τις προνομιούχες μετοχές, εφόσον καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (2,1 δισ. ευρώ) από ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v