Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Μπέζας: ”Δεν αυξάνονται ΦΠΑ – αντικειμενικές”

Κατηγορηματικά διαψεύδει τα σενάρια μετεκλογικής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζας, δηλώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει λόγος νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων το επόμενο έτος.

Α. Μπέζας: ”Δεν αυξάνονται ΦΠΑ – αντικειμενικές”
της Ελενας Λάσκαρη

Κατηγορηματικά διαψεύδει τα σενάρια μετεκλογικής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζας, δηλώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει λόγος νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων το επόμενο έτος.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Alpha, ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι οι πυρκαγιές έχουν οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, τις οποίες όμως χαρακτήρισε ελεγχόμενες και κατηγορηματικά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγής του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέζας δήλωσε: ”Αυτή την ιστορία για την αύξηση του ΦΠΑ την ακούμε πολύ καιρό. Η αύξηση του ΦΠΑ έγινε το 2005 γιατί τα ελλείμματα ήταν τελικά μεγαλύτερα από αυτά που περιμέναμε. Τώρα πια είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγής του ΦΠΑ.

Τα μόνα σχέδια που επεξεργαζόμαστε σε σχέση με τη φορολογία για τη νέα 4ετία είναι η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και η απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων με την κατάργηση των πολλών φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας για την επόμενη 4ετία. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ ούτε για αύξηση άλλων φόρων. Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, θα αυξηθεί το 2008. Είναι κάτι που έχει ψηφιστεί από το 2006 στα πλαίσια της σταδιακής προσαρμογής που κάναμε του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τα ευρωπαϊκά επίπεδα”.

Καθησυχαστικός ήταν ο υφυπουργός και όταν ερωτήθη σχετικά με την αναμενόμενη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2008. ”Έχουμε φτάσει σε καλά επίπεδα. Έχουμε πλησιάσει πλέον τα επίπεδα της αγοράς. Η αγορά δεν έχει αυξήσει τις τιμές, επομένως δεν θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή περαιτέρω των αντικειμενικών αξιών”.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ήταν αυτή η οποία στο παρελθόν έκανε λόγο για αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε τρεις ετήσιες ”δόσεις”, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη και απότομη επιβάρυνση της αγοράς και έχουν ήδη προηγηθεί δύο αυξήσεις τιμών.

Τέλος, ο κ. Μπέζας, κόντρα στα στοιχεία που δείχνουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, τουλάχιστον για το πρώτο επτάμηνο του έτους, με υπερβάσεις δαπανών και υστέρηση εσόδων, στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι: ”Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι δεν θα πάμε σε εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ούτε σε υπέρβαση του ελλείμματος, ούτε υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα”. Συμπλήρωσε ότι τον Αύγουστο, εξαιτίας της κατά 15% αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση 6,5% έναντι 5,5% που ήταν ο στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v