Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα πρώτη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα.

Η Ελλάδα πρώτη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία

Μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν "παγώσει" τα επενδυτικά τους σχέδια μέχρι νεωτέρας, δεν συμβαίνει το ίδιο στις γειτονικές χώρες. Αντιθέτως, οι Έλληνες επιχειρηματίες παραμένουν ενεργοί επενδυτικά σε χώρες όπως π.χ. η Αλβανία. Αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει την τελευταία 8ετία η πρώτη επενδυτική δύναμη στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Αλβανία. Οι ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως στον τομέα των ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών και του τομέα των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο απόθεμα (stock) των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Αλβανία κατά την περίοδο 2007-2014, η Ελλάδα κατέχει σταθερά (με εξαίρεση το έτος 2011) την πρώτη θέση, με συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο 1,169 δισ. ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 25,68% επί του συνόλου των ΑΞΕ στην Αλβανία, το ύψος των οποίων, την ίδια περίοδο, ανήλθε σε 4,553 δισ. ευρώ.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως πέρυσι, οι συνολικές ΑΞΕ στην Αλβανία σημείωσαν αύξηση κατά 9,66% και οι ελληνικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6,52% σε σχέση με το 2013.

Εκτός από την Ελλάδα, άλλοι σημαντικοί επενδυτές, είναι ο Καναδάς (16,57%), η Ιταλία (11,56%), η Ολλανδία (11,09%) η Τουρκία (8,64%) και η Αυστρία (7,83%). Από αυτές τις έξι χώρες, προέρχεται το 81,37% των συνολικών ΑΞΕ στην Αλβανία.

Η Γερμανία ακολουθεί στην έβδομη θέση (2,82%) και η Κύπρος (2,56%) στην όγδοη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v