ΣτΕ: Επικυρώθηκε πρόστιμο 50,6 εκατ. στη Vodafone

Η ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση 80 σελίδων απέρριψε την προσφυγή της Vodafone με την οποία ζητούσε την ακύρωση του προστίμου το οποίο αφορά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Είναι το δεύτερο πρόστιμο για την υπόθεση.

ΣτΕ: Επικυρώθηκε πρόστιμο 50,6 εκατ. στη Vodafone

Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ το πρόστιμο των 50,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) το 2013, μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών που έγιναν την διετία 2004-2005 και γνωστοποιηθήκαν τον Φεβρουάριο του 2006.

Η ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση 80 σελίδων απέρριψε την προσφυγή της Vodafone με την οποία ζητούσε την ακύρωση του προστίμου. Συγκεκριμένα απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί της Vodafone.

Η εταιρεία υποστήριζε ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της φανερής δράσης των οργάνων της πολιτείας, ότι ήταν μη νόμιμη η σύνθεση της ΑΔΑΕ κατά την ημέρα επιβολής του προστίμου, ότι δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για το παράνομο λογισμικό, σύμφωνα με το ισχύον τότε νομοθετικό πλαίσιο, νόμιμα αφαίρεσε το παράνομο λογισμικό και διέκοψε την λειτουργία του, κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί οτι είναι το δεύτερο πρόστιμο που επιβάλλει η ΑΔΑΕ στη Vodafone για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το πρώτο ήταν ύψους 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, ωστόσο το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3319/2010), καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v