Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» στον Σόιμπλε

Η παρουσία του ΔΝΤ και... η στάμνα-Grexit άνοιξαν τον νέο κύκλο σύγκρουσης με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. Ασφαλιστικό-εργασιακό-πρώτη αξιολόγηση στην αρένα. «Η ανακεφαλαιοποίηση καθιστά περιττή τη χρηματοδοτική συνεισφορά του Ταμείου».

Γιατί η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» στον Σόιμπλε

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Β. Σόιμπλε για την «τύχη» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με έμμεση επαναφορά του Grexit -όπως υπονοούσε η αναφορά του στη... στάμνα που πάει συχνά στη βρύση και μπορεί να σπάσει.

Πλέον, η προαναγγελθείσα σύγκρουση του Μαξίμου με τους «σκληρούς του Βερολίνου» πέρασε στο κυρίως θέμα -μετά τον πρόλογο της οξύτατης αντιπαράθεσης που είχε μόλις προ δύο ημερών με τη γερμανική Die Welt.

Η απάντηση της κυβέρνησης, δια της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, ήταν πάλι άμεση και ευθεία, αφενός καλώντας τον κ. Σόιμπλε «να διαχωρίσει τη θέση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ» και, αφετέρου, με την ειρωνική αναφορά: «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να "κρατήσει τη στάμνα γερή"».

«Θέλει να μπλοκάρει την αξιολόγηση»

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η νέα σύγκρουση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Πίσω από τη στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ (σ.σ. «και όχι συνολικά της γερμανικής κυβέρνησης») βλέπουν προσπάθειες να σκληρύνει το ελληνικό πρόγραμμα σε θέματα αιχμής, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό, που όμως, όπως σημειώνουν, μόνο μέσω του ΔΝΤ μπορούν να ευοδωθούν, λόγω των «ευρωπαϊκών κεκτημένων».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να μπλοκάρει την (μέχρι τώρα) πορεία της αξιολόγησης, είτε συνδέοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε «να φτάσουμε στο κούρεμα καταθέσεων τον Ιανουάριο» («κάτι που απέτρεψε ο Μάριο Ντράγκι»), είτε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας («εδώ συνέβαλε ο Φρ. Ολάντ, παίρνοντας επισήμως θέση υπέρ της προστασίας της στέγης»).

«Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ λόγω ανακεφαλαιοποίησης»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγήσει το Ταμείο σε «έξοδο» από το ελληνικό πρόγραμμα («και από την Ευρώπη», κατά στελέχη της) έδειξε πρώτος ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, την Παρασκευή, με δήλωσή του σε ιταλική εφημερίδα.

Χθες, μέσω της ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε πιο διπλωματικός, καλώντας το ίδιο το ΔΝΤ να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει, φωτογραφίζοντας ωστόσο μία τέτοια προοπτική. Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι είχε θέσει το θέμα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, κατά την προ ημερών επίσκεψή του στην Αθήνα, χωρίς να λάβει αποτρεπτική απάντηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, ακούγεται εσχάτως πιο δυνατά η άποψη ότι εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται με λιγότερα από 6 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου, μειώνονται ισόποσα οι ανάγκες του προγράμματος και άρα, δεν είναι αναγκαία η συνεισφορά του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Δεδομένου δε, ότι το πρόγραμμα του Ταμείου (βάσει των προηγούμενων μνημονίων) λήγει τον Μάρτιο, δεν χρειάζεται να ανανεωθεί με οικονομικούς όρους. «Θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος», λένε.

Μόλις την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και στην πρώτη αξιολόγηση, αλλά εν συνεχεία «θα αποφασίσει εάν θα μετάσχει στο υφιστάμενο πρόγραμμα, με κριτήρια την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τη λύση που θα δοθεί για το χρέος».

Σε ενεργό ρόλο το Ευρωκοινοβούλιο

Σημαντική εξέλιξη θεωρούν στην κυβέρνηση την αποδοχή από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης Τσίπρα για ενεργό ρόλο στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. Στη χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ορίζεται ότι οι συζητήσεις θα γίνονται ανά τρίμηνο και δημοσίως, με παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Υποστηρικτικός της πρότασης ήταν ευθύς εξ αρχής ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προ ημερών είχε... άγρια κόντρα με τον κ. Σόιμπλε για το κακό κλίμα που έχει προκαλέσει η σκληρή πολιτική του στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται κοινή στάση στο προσφυγικό.

Θα πάρει θέση η αντιπολίτευση;

Κι επειδή όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και το εργασιακό «θα γίνει με όρους... καλοκαιριού», η κυβέρνηση εκτιμά ότι το θέμα της συνεννόησης («και όχι συναίνεσης, κατ' ανάγκην») θα τεθεί εκ νέου και σε νέα βάση στην αντιπολίτευση.

«Θα κληθεί εκ των πραγμάτων πάρει θέση και στη διάρκεια των συζητήσεων και στην ψηφοφορία στη Βουλή», λένε. Πόσο μάλλον στην περίπτωση «που νομοθετήσουμε μονομερώς τα ισοδύναμα, ώστε να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v