Αλαλούμ με τις αποδείξεις

Δεν θα υπάρχει τελικώς η υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων για την κατοχύρωση αφορολόγητου στα εισοδήματα του 2015. Με πλαστικό χρήμα το αφορολόγητο από το 2016. Ποιες δωρεές ως 5.000 ευρώ μετά τα capital controls εξαιρούνται του φόρου.

Αλαλούμ με τις αποδείξεις

Λίγες ώρες μόνο κράτησαν τα σχέδια του υπουργείου οικονομικών για επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων, για τα εισοδήματα του 2015. 

Μέσω κύκλων του, το υπουργείο οικονομικών διαρρέει τώρα ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, αναδεικνύοντας έντονα στοιχεία προχειρότητας 20 μέρες πριν την εκπνοή του έτους. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο διευκρίνιζε ότι η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ισχύει και για το 2015 όπως ακριβώς ίσχυσε και πέρυσι.

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωνε ότι διαπίστωσε κενό στο νόμο για τις αποδείξεις μετά τη μείωση του ποσοστού από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέφθηκε ότι αυτό θα ισχύει για το 2014 με αποτέλεσμα να υπάρξει νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015. Πρακτικά βέβαια όλοι οι φορολογούμενοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι και για τη φετινή χρήση πρέπει να συλλέξεις αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου.

Στο νομοσχέδιο που προωθείται θα περιληφθεί διάταξη με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Επίσης, με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών γλιτώνουν το φόρο δωρεές έως 5.000 ευρώ οι οποίες έγιναν μετά την επιβολή των capital controls και έως το τέλος του έτους από γονείς σε παιδιά και από παππούδες σε εγγόνια. 

Παράλληλα στο νομοσχέδιο που προωθείται περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν:

- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση ΦΕ έως τις 30/6

- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

- Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v