Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γρίφοι για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Για του... χρόνου μεταφέρονται τα νομοσχέδια για το περιουσιολόγιο και τα αδήλωτα εισοδήματα. Πώς στήνεται το πλαίσιο για το αφορολόγητο μέσω πλαστικού χρήματος. Η «εμπλοκή» με τον ακατάσχετο λογαριασμό και τις χρεώσεις των τραπεζών. Πού μπαίνει ο πήχης για τους φορολογούμενους.

Οι γρίφοι για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Στα χαρτιά φαίνεται να μένουν, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, τα σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων αλλά και το περιουσιολόγιο, ενώ δυσκολίες συναντά και το εγχείρημα καθιέρωσης αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα.

Για τις καθυστερήσεις στο πρώτο μέτωπο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν προς την πλευρά των δανειστών, για το αφορολόγητο, οι ίδιες πηγές καταγράφουν προσκόμματα από την πλευρά των τραπεζών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τις προηγούμενες ημέρες, είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου στο οποίο θα αποτυπώνονταν οι διατάξεις για την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου από το 2016 αλλά και για την αυτοκαταγγελία φορολογουμένων με αδήλωτα εισοδήματα, ώστε να αξιοποιηθεί πολλαπλάσια η λίστα Μπόργενς των 10.522 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Οι διατάξεις είχαν προχωρήσει αρκετά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος μπήκαν στον πάγο από την πλευρά των δανειστών. «Θέλουν να τις μελετήσουν περισσότερο», ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια δεν ανατρέπονται, αλλά η κατάθεση του νομοσχεδίου με μαθηματική βεβαιότητα οδεύει προς το 2016.

Στο θέμα της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα, στο υπουργείο Οικονομικών εντοπίζουν αρκετά προβλήματα για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Ένα από αυτά, η «δυστοκία», όπως χαρακτηρίζεται, των τραπεζών να προχωρήσουν τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, αν και προκαλεί απορία γιατί να έχουν πρόβλημα οι τράπεζες με τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Επιπρόσθετα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προκαλούν μεγάλο προβληματισμό οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για τη χρήση POS, καθώς φτάνουν ακόμα και στο 3%, όταν η ευρωπαϊκή οδηγία αφορά σε χρέωση της τάξεως του 0,2%.

Παράλληλα όμως και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των απαιτήσεών του από τους φορολογούμενους.

Για παράδειγμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ποσοστό επί του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να έχει δαπανήσει ο φορολογούμενος μέσω πλαστικού χρήματος για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για μισθωτούς - συνταξιούχους). Επικρατέστερο σενάριο είναι να κινηθεί στο 20%.

Παράλληλα, πάντως, παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με το εάν δεν παρασχεθεί ένα αφορολόγητο της τάξεως των 5.000 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες, για να μετάσχουν στο «παιχνίδι» με το πλαστικό χρήμα.

Ξεκάθαρο δεν είναι ούτε καν ποιες e-αποδείξεις θα χτίζουν το αφορολόγητο. Θα είναι οι κλασικές αποδείξεις των προηγουμένων ετών (ένδυση – υπόδηση, εστιατόρια, καύσιμα κ.λπ.) ή όλες οι αποδείξεις; Στην πρώτη περίπτωση, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ξεχωρίζονται και να αθροίζονται...

Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες, αν πραγματικά θέλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να καταθέσει τις σχετικές διατάξεις έως το τέλος του έτους.

Από το περιβάλλον του διαβεβαιώνουν ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν κατατεθεί οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα στη Βουλή, από κοινού με αυτές τις περιβόητες «μικρές αλλαγές» στη δήλωση οι οποίες άναψαν φωτιές, κατά την ερμηνεία τους, τις προηγούμενες ημέρες.

Ανάμεσα στις «μικρές αλλαγές», θα είναι και η δυνατότητα όσων συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να υποβάλλουν από κοινού φορολογική δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v