Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις

Από το 0,8% ξεκινά το ποσοστό αναπλήρωσης και φτάνει έως το 2%, για όσους όμως συμπληρώσουν πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης. Πώς κλιμακώνεται το ποσοστό ανάλογα με τα χρόνια. Αρνητική η αντιπολίτευση στις συναντήσεις με Κατρούγκαλο.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις

Κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, 170 σελίδων και 64 άρθρων, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να αποσταλεί στους θεσμούς εφόσον ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι. Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, θεωρούν ότι μειώνεται δραματικά η σύνταξη των νέων ασφαλισμένων και μάλιστα οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.

Οπως αποκάλυψε από το πρωί το Euro2day.gr, η «θυσία» των νέων συνταξιούχων (στον βαθμό που θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από τους υφιστάμενους) προωθείται προκειμένου να σωθούν οι παλαιοί, ήδη συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή η διατήρηση των κύριων συντάξεων στο σημερινό τους ύψος. Βέβαια, με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2016 σε επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τους σημερινούς ασφαλισμένους.

Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι εάν προκύψουν αλλαγές από το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό, αυτές θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά, ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» (διατηρούνται χωρίς αυξήσεις έως το 2021 βάσει μνημονιακής δέσμευσης), να χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Για παράδειγμα, αν μια σύνταξη 1.100 ευρώ με τον επανυπολογισμό πέσει στα 1.000 ευρώ, τα 100 ευρώ είναι η προσωπική διαφορά που θα διατηρηθεί υπέρ του συνταξιούχου μέχρι να συμψηφιστούν, όταν θα ξεκινήσουν να δίνονται εκ νέου αυξήσεις στις συντάξεις.

Αρνητική η αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εργασίας συνάντησε ήδη τον Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Βασίλη Λεβέντη, τον Γιώργο Αμυρά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ επίκεινται συναντήσεις με τη Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. 

Να σημειωθεί πάντως πως στη διαδικασία ήδη αντέδρασε ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας για συναντήσεις που γίνονται για τους φωτογράφους.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση ο Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως το σχέδιο κρύβει μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών. «Η κυβέρνηση ψάχνει συναίνεση στο λάθος, θέλει συνεννόηση με την υιοθέτηση των δικών της προτάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, o Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Κατρούγκαλο επανέλαβε την πρότασή του για ανώτατη σύνταξη στα 1.500 ευρώ (το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ανώτατο πλαφόν 2.200 ευρώ καθαρά και 3.000 για πολλαπλές συντάξεις).

Η κυβέρνηση, όπως πάει, θα καταρρεύσει, υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης και παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτιμά πως ο υπουργός Εργασίας είναι επιφυλακτικός για την αύξηση των εισφορών.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά μιας νέας μείωσης στις συντάξεις, αλλά υπέρ της αύξησης των πόρων του συστήματος από έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v