Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» στις καθυστερήσεις λένε Τσίπρας-Λαγκάρντ

Μεταρρυθμίσεις (με ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό) αλλά και «σημαντική» ελάφρυνση χρέους ζητά το Ταμείο. Συμφωνήσαμε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, τονίζει ο πρωθυπουργός μετά το ραντεβού με Λαγκάρντ. Η ανοικτή γραμμή και το σχόλιο για τη «γάτα».

«Οχι» στις καθυστερήσεις λένε Τσίπρας-Λαγκάρντ

Στο θέμα του χρέους και του ασφαλιστικού στέκεται η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ.

«Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», σημειώνει.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως επίσης και σημαντική ανακούφιση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη πτωτική τροχιά».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε μέσω twitter: Στη συνάντηση με την ΓΔ του ΔΝΤ κα Λανγκαρντ, συμφωνήσαμε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

Τα αιτήματα Τσίπρα

«Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με διαρροές, η κάθε πλευρά πρέπει να έχει σαφή γνώση των προθέσεων της άλλης», φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος το πρόσφατο μπαράζ δημοσιευμάτων που βασίσθηκαν σε πηγές του ΔΝΤ «για αγελάδες και γάτες». 

Κατά τις ίδιες πηγές η κ. Λαγκάρντ αφενός συμφώνησε για άμεση και ειλικρινή αλληλοενημέρωση και, αφετέρου, υποστήριξε ότι οι εν λόγω διαρροές δεν έχουν σχέση με την ίδια και το Ταμείο.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος», τονίζει από πλευρά του το Μαξίμου. 

«Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v