Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διασταυρώνουν λίστες και δεσμεύουν καταθέσεις οι εισαγγελείς

Στάλθηκαν οι πρώτες κλήσεις σε 24 πρόσωπα της «λίστας Μπόργιανς» που εμφανίζονται και σε «λίστα χαρτοφυλακίων». Παράλληλα διατάσσεται άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Οι στόχοι για την είσπραξη από τις πρώτες «ψαριές».

Διασταυρώνουν λίστες και δεσμεύουν καταθέσεις οι εισαγγελείς

Μπαράζ δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων αναμένεται για τους εμπλεκόμενους στη λίστα «Μπόργιανς», γνωστή και ως λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας , αλλά και για αυτούς που εμφανίζονται στην λεγόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων» ( σ.σ. περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας, και έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό).

Ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς μαζί με τις πρώτες κλήσεις προς ανωμοτί κατάθεση διέταξαν την άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, ακίνητων λογαριασμών, αξιόγραφων κ.τλ. για 24 καταθέτες της “λίστας Μπόργιανς”, ενώ έπεται και συνέχεια.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων Ιω. Δραγάτση, Ελένης Τουλουπάκη, Γιώργου Καλούδη, Χρήστου Ντζούρα οι οποίοι ενεργούν υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρή, έχουν τεθεί εμπλεκόμενοι και από τις δυο λίστες οι οποίοι καλούνται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή και κάποιοι εξ αυτών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Στόχος των εισαγγελέων είναι οι καταθέτες κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου και να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές. Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό και ενδεχομένως για να ασκηθεί μεγαλύτερη «πίεση» σε κάποιες περιπτώσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς κινούν παράλληλα και τη διαδικασία της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Η άρση της δέσμευσης προβλέπεται μόνο στη περίπτωση που οι καταθέτες πληρώσουν τα οφειλόμενα.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος ή πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθόλα νόμιμα η φέρει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές.


Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων που ήδη άρχισαν αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όσο και για εκείνη των χαρτοφυλακίων. Και ενώ στη λίστα Μπόργιανς οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12, στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v